Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Přesně před 145 lety se narodila Ema Destinnová. Její úmrtí je úzce spjato s Českými Budějovicemi

Přesně před 145 lety se v Praze narodila významná pěvkyně Ema Destinnová, vlastním jménem Emilie Pavlína Kittlová. Kariéru ve svých 20 letech úspěšně zahájila v Berlíně. Po deseti letech získala angažmá v Metropolitní opeře v New Yorku, kde v mnoha představeních zpívala společně například s Enrikem Carusem. Její skon byl však úzce spjatý z Českými Budějovicemi.

Emilie Pavlína Kittlová po soukromém studiu zpěvu u manželů Loeweových přijala pseudonym Ema Destinnová podle jména její profesorky. Ta se jmenovala Marie Loewe–Destinnová.

Debutovala roku 1897 v drážďanské dvorní opeře v roli Santuzzy v opeře Sedlák kavalír. Úspěch jejího debutu byl tak obrovský, že byla okamžitě přijata k pětileté spolupráci v berlínské Státní opeře Pod lipami. Po úspěšných hostováních ve Vídni, Londýně, Praze a Paříži byla v roce 1908 pozvána také do newyorské Metropolitní opery. Po první světové válce, která znamenala přerušení kariéry, žila převážně v ústraní na svém zámku ve Stráži nad Nežárkou.

Ema Destinnová zemřela v úterý 28. ledna 1930 v Českých Budějovicích po neúspěšném lékařském zákroku. Tehdy přijela do soukromé lékařské ordinace očního specialisty doktora Klaubera v Lannově třídě (dnešní Pasáž Daniela), kde se kvůli očním potížím podrobila plánované operaci. Během zákroku došlo ke zhoršení zdravotního stavu a lékař neměl dostatečné vybavení, aby jí dokázal poskytnout potřebnou pomoc. Při převozu do nemocnice upadla do bezvědomí, ze kterého se již neprobudila a krátce před půlnocí byla prohlášena za mrtvou. Zemřela ve věku 51 let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv ND | Zdroj Encyklopedie Českých Budějovice

Štítky Ema Destinnová, Metropolitní opera, Praha, České Budějovice, Berlín, New York, opera, první světová válka, Londýn, Paříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přesně před 145 lety se narodila Ema Destinnová. Její úmrtí je úzce spjato s Českými Budějovicemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.