Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Poprvé vykouklo na svět. V táborské zoo se narodilo mládě klokana rudokrkého

Radostný pohled se tento týden naskytl návštěvníkům táborské zoo. Zahlédnout totiž mohli mládě klokana rudokrkého, které se rozhodlo poprvé vykouknout z matčina vaku. V něm ale podle vedení zahrady ještě nějakou dobu zůstane. Samo výběh prozkoumá až za několik měsíců.

Kdy přesně se mládě klokana rudokrkého v Zoo Tábor narodilo nelze říci. Porod i vývoj mláděte totiž u klokanů probíhá poměrně specificky. „Novorozené mládě je po příchodu na svět velmi malé, měří zhruba kolem tří centimetrů, a není vůbec vyvinuté. Rodí se zcela holé, slepé a bez zadních končetin. Drápky se zachytí matčiny srsti a pomocí hmatu se dostane až do jejího vaku. Zde se přisaje k bradavce, začne sát mléko a růst. Vystrkovat hlavu začne v některých případech i po sedmi měsících,“ popsal v tiskové zprávě mluvčí táborské zoo Filip Sušanka

Z bezpečí matčina vaku bude mládě výběh pozorovat ještě několik týdnů a měsíců. I poté se ale bude vracet zpět na kojení. 

Klokan rudokrký pochází z Austrálie a Tasmánie. Obývá lesy s hustým porostem, buše a savany, kde žije ve skupinách o osmi až dvaceti členech. Většinou jde o rodinné skupiny, které nemají žádného dominantního jedince. Klokan je typický býložravec, živí se převážně výhonky rostlin, bylinami nebo listy. „Klokani jsou poměrně rychlí. Dokáží vyvinout rychlost až 50 kilometrů v hodině. Odrážejí se oběma zadníma nohama současně a jejich jednotlivé skoky mohou měřit několik metrů," prozradil Sušanka.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Krejčová / Zoo Tábor

Štítky klokan rudokrký, mládě, zoo, zoo tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poprvé vykouklo na svět. V táborské zoo se narodilo mládě klokana rudokrkého  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.