Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Tábor nechal pokácet dvě desítky vrb u Jordánu

Téměř dvacet bílých vrb zmizelo z hráze táborského Jordánu. Pokáceli je hasiči poté, co tak rozhodlo město. Dvaadvacetileté stromy musí ustoupit chystané rekonstrukci lávky na návodní straně. Město hodlá na stejném místě vysadit nové stromy hned po dokončení stavby.

„Ve čtvrtek naši specialisté porazili celkem sedmnáct vrb. Jedná se o vysoce rizikové kácení, které provádíme opatrně, aby vychýlené stromy nepadaly do Jordánu, ale na břeh. Tři největší a nejrizikovější vrby shodíme po dohodě s městem v neděli 5. března ráno s pomocí výškové techniky. V týdnu od šestého března kmeny vrby nařežeme na menší části a ručně je budeme vynášet ven,“ uvedl ředitel územního odboru hasičů Petr Hojsák.   

Původně mělo kácení proběhnout od 7. do 14. března, ale profesionální hasiči využili aktuálního příznivého počasí a vrby u Jordánu začali kácet o několik dnů napřed. „Hasiči přikročili k práci dříve, než jsme avizovali, aby si udělali časový náskok. V prvních dnech března zavládlo hezké počasí, příští týden má sněžit a při kácení by to mohlo přinést komplikace,“ dodal starosta Tábora Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Dendrologický posudek stromů navíc prokázal, že jedenáct vrb bylo napadeno dřevokaznou parazitickou houbou, ohnivcem obecným. Tato houba způsobuje intenzivní bílou hnilobu dřeva, které poměrně rychle ztrácí svou pevnost. V místě napadení dochází ke zlomům, přičemž větve v koruně mohou být ještě plně olistěné a vrba může budit zdání, že je zcela zdravá. „Při kácení se zřetelně prokázalo, že vrby byly dřevokazně napadené a nebezpečné svému okolí,“ potvrdil Hojsák.

Tábor po dokončení lávky plánuje na místě vysadit stejný počet zdravých vrb. „Vrba bílá je rychlerostoucí dřevina. Kulisa Tábora, na kterou jsme pohledem nejen od sladovny zvyklí, bude za pár let stejná jako nyní,“ uvedl dříve na sociálních sítích místostarosta Radoslav Kacerovský (Tábor 2020). 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Tábor

Štítky Tábor, kácení, stromy, vrba, lávka, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábor nechal pokácet dvě desítky vrb u Jordánu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.