Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Více jak polovina kontrolovaných aut byla přetížená. Ničí silnice a mohou ohrozit ostatní řidiče, varují celníci

Více jak polovina aut, které v letošním roce zkontrolovali celníci, byla přetížená. Vyplývá to ze statistik Celního úřadu. Přetížená auta přitom mnohem více poškozují silnice a mohou také ohrožovat ostatní řidiče. Těžký náklad totiž podle odborníků značně prodlužuje brzdnou dráhu auta.

Od začátku roku provedli jihočeští celníci čtyři kontroly nákladních a dodávkových aut, během kterých vozidla vážili a zjišťovali, zda nejezdí přetížená. Více jak polovina kontrolovaných vozů, přesně 55 procent, podle mluvčího Radka Krédy maximální povolenou hodnotu překročila. 

„Největším zjištěným porušením bylo přetížení kontrolované soupravy o 21 procent. V tomto případě byl tahač přetížen o 3 800 kilogramů a souprava celkově o 1 880 kilo. Řidiči vozidla byl na místě uložen příkazový blok ve výši osm tisíc korun. U kontrolovaných dodávkových vozidel do 3,5 tuny bylo zjištěno nejvyšší přetížení o 20 procent, což činilo 714 kilo. Zde pracovníci celního úřadu uložili příkazový blok ve výši dva tisíce korun,“ uvedl Kréda.

Důvodem, proč celníci váhu aut kontrolují je fakt, že přetížená vozidla poškozují silnice, ale jsou také přímou hrozbou pro ostatní řidiče. „Brzdná dráha v případě nouzového brzdění se totiž u přetíženého vozidla značně prodlužuje,“ vysvětlil mluvčí.

Celkem zjistili celníci během provedených kontrol 41 případů porušení váhy vozidel. Řidičům uložili pokuty ve výši 37 500 korun a předali je příslušným orgánům k dalšímu řízení.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Celní správa České republiky

Štítky celní správa, celníci, kontrola, auta, váha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Docela by mne zajímalo co následuje po zjištění, že je vozidlo přetížené a tedy nebezpečné. Bezpečným se stane po zaplacení pokuty a nebo musí část nákladu přeložit tak, aby splňovalo limit?

Čtvrtek, 9. března 2023, 08:16Odpovědět

Více jak polovina kontrolovaných aut byla přetížená. Ničí silnice a mohou ohrozit ostatní řidiče, varují celníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.