Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sezóna žabích migrací se blíží. Barikády zachrání tisíce obojživelníků, pomoci s jejich stavbou může každý

Ač to venku nevypadá, sezóna žabích migrací se nezadržitelně blíží. Právě proto mají plné ruce práce ochránci přírody, kteří v těchto dnech staví migrační bariéry. Ty mají žábám zabránit v tom, aby si volili cestu přes vozovku. Každoročně se tak podaří zachránit tisíce obojživelníků. Jedna z prvních takových akcí letošního roku na jihu Čech proběhla v neděli u Velkého Vepřského rybníka mezi Netolicemi a Bavorovem.

„Stavby barikád se zúčastnilo 12 lidí. Záchrana obojživelníků na tomto místě probíhá již několikátým rokem, z toho třetím rokem zde stavíme bariéry. Ty mají za úkol zadržet obojživelníky při jarní migraci před vstupem do frekventované silnice a zajistit jejich bezpečné přenesení směrem k rybníku. To probíhá po započetí tahu dva až tři týdny každý večer po soumraku,“ popsal redakci Drbny Jan Juráš z Český svaz ochránců přírody Strakonice.

Ochránci přírody zároveň vyzývají každého, kdo by chtěl pomoci. Zájemci o výpomoc na této lokalitě se můžou ozvat na telefonní číslo 776 002 159. „Každoročně se zásahy jenom na tomto místě podaří zachránit kolem tisíce zvířat. Jedná se o ropuchy obecné, skokany hnědé, blatnice skvrnité nebo čolky,“ doplnil Juráš.

Do podobných akcí je možné se zapojit také v okolí Strakonic. Například tuto sobotu od jedné hodiny odpolední proběhne obdobná stavba migračních bariér na Volyňské silnici v lokalitě „pod Vlčinami“. „Záchranné přenosy budeme poté organizovat na dvou místech v blízkosti města. Dobrovolníci na stavbu bariér nebo následující záchranné přenosy se můžou ozvat na posta@csop-strakonice.net nebo 721 658 244. Rádi poskytneme více informací,“ uzavřel Juráš.

Kritické období

Nejdůležitější a zároveň nejnebezpečnější období pro obojživelníky nastává právě na samém počátku jara. Obojživelníci opouští svá zimoviště a vydávají se na místa rozmnožování. Toto jarní tažení je nejkritičtějším obdobím, kdy dochází k přesunu velkého množství jedinců za poměrně krátký časový úsek. Všechny druhy obojživelníků jsou svým rozmnožováním vázány na vodní prostředí, v němž dochází k vývoji vajíček a larev. Přesun k vodě je velice nebezpečný, protože často musí být překonány více či méně frekventované pozemní komunikace. Další riziko představuje vyhřátá vozovka, která slouží i jako místo odpočinku a díky osvětlení je také zdrojem potravy.

Období rozmnožování probíhá v závislosti na druhu od února do května. Nejlepší podmínky pro migraci obojživelníků k vodním plochám poskytují teplé a vlhké noci. Vhodné vodní zdroje pro rozmnožování jsou stojaté vody – např. rybníky, umělá městská jezírka, mokřady a tůňky. V tekoucích vodách je riziko, že vajíčka a larvy budou pozřeny populací ryb.

Obojživelníci jsou dnes celosvětově nejrychleji mizející skupinou obratlovců. Více než třetina všech popsaných druhů obojživelníků má na Červeném seznamu IUCN status ohrožený.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Český svaz ochránců přírody Strakonice

Štítky rybník, migrace, Netolice, Bavorov, Strakonice, Mezinárodní svaz ochrany přírody, Český svaz ochránců přírody, žáby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sezóna žabích migrací se blíží. Barikády zachrání tisíce obojživelníků, pomoci s jejich stavbou může každý  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.