Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Šumavě se mohou kvůli vydatnému dešti a tání sněhu zvednout hladiny řek. Hrozí také silný vítr

Jihočeský kraj má podle meteorologů zasáhnout od čtvrtečního rána silný vítr. Dosahovat může rychlosti až 75 kilometrů za hodinu. V části Šumavy se mohou kvůli vydatnému dešti a tání sněhu zvednout hladiny řek.

Výstraha meteorologů před silným větrem platí od čtvrteční šesté hodiny ráno do odpoledních hodin. „Západní vítr může místy v nárazech dosahovat rychlosti 65 až 75 kilometrů za hodinu,“ stojí ve výstraze.

Vítr může podle meteorologů poškodit stromy a lesní porosty, vzniknout mohou také menší škody na budovách. Očekávat se dají také komplikace v dopravě. „Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a podobně. Lidé by měli dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách doporučujeme omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií," uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Kromě toho varovali meteorologové také před zvýšením hladiny řek na Šumavě. „V kombinaci vydatnějšího deště, tání sněhu a silnějšího větru bude docházet ke vzestupům hladin řek odvodňujících Šumavu a Český les. Očekáváme překročení prvního a druhého stupně povodňové aktivity,“ dodali. 

Upozornění před vydanými srážkami platí od dnešních 22:00 do čtvrtečních 13:00 hodin. Meteorologové předpokládají úhrny srážek nad 30 milimetrů za šest hodin. Vysoký stupeň nebezpečí rozvodnění řek platí zejména pro oblasti Prachatic a Vimperka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasiči Lenora

Štítky výstraha, meteorologové, vítr, počasí, řeky, šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Šumavě se mohou kvůli vydatnému dešti a tání sněhu zvednout hladiny řek. Hrozí také silný vítr  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.