Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ostatky nalezené v klášteře patřily prvnímu převorovi. Byl zpovědníkem Přemysla Otakara II.

V kostele Obětování Panny Marie v Českých Budějovicích byly dnes do zrestaurované gotické niky slavnostně uloženy ostatky prvního převora kláštera dominikánů Jindřicha Libraria. Že se skutečně jednalo o něj, dnes potvrdili archeologové, kteří nalezené ostatky zkoumali. Město po údajném zpovědníkovi Přemysla Otakara II. navíc pojmenovalo nábřeží u Piaristického náměstí.

O ostatcích prvního převora kláštera dominikánů Jindřicha Libraria začali vědci mluvit v roce 2019, kdy byla při výzkumu a geofyzikálním průzkumu kláštera na Piaristickém náměstí nalezena dřevěná schránka, v níž měly být dochované ostatky uloženy. Později se ale ukázalo, že jde o těla pohřbená v pozdější době. Archeologové ale v roce 2020 objevili další ostatky, uložené v prostoru gotické niky pod oltářní mensou. 

Ty už podle výsledků opravdu patří prvnímu převorovi. „Rozbory potvrdily, že se jednalo o ostatky muže ve věku 40 až 64 let a žil ve druhé polovině 13. století. Archeologie je vzrušující vědní obor. Díky ní odkrýváme staré příběhy lidí a míst," řekla archeoložka z Jihočeského muzea Zuzana Thomová. Převor byl podle dochovaných legend zpovědníkem a důvěrníkem krále Přemysla Otakara II., který byl zakladatelem Českých Budějovic. Librarius zemřel v roce 1281.

Ostatky Libraria byly dnes večer po slavnostní bohoslužbě, které předsedal kardinál Dominik Duka, umístěny do zrestaurované gotické niky v kostele Obětování Panny Marie.

Kromě slavnostního aktu bylo po Librariovi pojmenováno nábřeží u Piaristického náměstí. Nový název schválili na svém posledním zasedání českobudějovičtí zastupitelé. „Jsem osobně rád, že rada i zastupitelstvo města tento návrh schválily. Jde o důstojné připomenutí prvního převora dominikánského kláštera, který měl možnost se přímo podílet na založení konventu i našeho města,“ řekl náměstek primátorky Tomáš Bouzek (TOP 09).

Město chce pojmenovat část Zátkova nábřeží v Budějcích po Jindřichu Librariovi

Část Zátkova nábřeží v centru Českých Budějovic se možná brzy přejmenuje. Rada města schválil návrh na pojmenování úseku od Solné brány po Hotel Klika po prvním převorovi kláštera Jindřichu Librariovi. Návrh teď ještě musí projít únorovým...

Město si dnes navíc připomíná výročí 758 let od založení Českých Budějovic. To se datuje právě na 10. března 1265.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky české budějovice, jindřich librarius, ostatky, církev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostatky nalezené v klášteře patřily prvnímu převorovi. Byl zpovědníkem Přemysla Otakara II.  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.