Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Prachatice otevřely obnovený Štěpánčin park, lidem vadí, že není bezbariérový

Prachatice dnes otevřely obnovený a upravený Štěpánčin park u historického centra. Práce stály 31 milionů korun. Park velký 1,2 hektaru je prosvětlený, nové jsou cesty, přibyly lavičky. Některým lidem vadí, že není bezbariérový a že chybí vodní prvek, řekl dnes novinářům starosta Jan Bauer (ODS). Obnovu parku připravili bývalí radní, kteří jsou dnes v opozici. Vedle oprav bazénu a přestavby letního kina je proměna parku jednou z největších investic města posledních let.

"Štěpánčin park je nejstarší park tady u nás v Prachaticích. Nese kouzelný název po belgické princezně Stephanii a já jsem moc rád, že minulé vedení města po patnácti dvaceti letech našlo odvahu a hlavně finanční prostředky, aby se pustilo do téhle náročné akce. Většina investic je (zde) schovaná pod zemí. Park je dnes víc prosvětlený, vzdušnější a prostorově velmi příjemný. V minulosti tady nebylo ani příliš příležitostí, kam se posadit. Je to hezké místo před historickým jádrem," řekl Bauer, který je také poslancem.

Na zastupitelstvu v červnu 2021 Bauer tehdy ještě jako opoziční zastupitel záměr kritizoval. Park se dal podle něj opravit za méně peněz. Naopak nynější místostarosta a tehdejší opoziční zastupitel Jakub Nepustil (Živé Prachatice) tehdy uvedl, že park potřebuje oživit, a upozornil, že se tam scházejí narkomani a berou drogy.

"Dostávám dotazy, proč není areál bezbariérový, proč se sem nemohou dostat maminky s kočáry, proč tady není významný vodní prvek. Jsou velké výhrady k plotu okolo," řekl dnes Bauer. Na místě byly v 19. století dva rybníčky.

Jak řekl bývalý starosta Martin Malý (Nezávislí), park je vstupní brána do města a měla by být reprezentativní. Park podle něj utrpěl už za druhé světové války a za komunismu. Malý dnes připomněl, že proměna parku byla jednou z prvních věcí, o jejíž podobě rozhodli místní v anketě. Bývalí radní dali hlasovat o třech architektonických návrzích, park se přestavěl podle vítězného.

Prachatice, v nichž žije téměř 11 tisíc lidí, mají letos rozpočet s příjmy 305,6 milionu a výdaji 315,4 milionu korun. Schodek necelých deset milionů pokryjí z rezerv minulých let. Město investuje 44 milionů korun.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Živé Prachatice

Štítky ČR, správa, stavby, příroda, Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prachatice otevřely obnovený Štěpánčin park, lidem vadí, že není bezbariérový  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.