Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

S odbahněním Vajgaru by mohla pomoct dotace. Pracovní skupina bude řešit možnosti jeho využití

Jindřichův Hradec plánuje odbahnění rybníku Vajgar. Na projekt, který by podle odhadů radnice mohl vyjít na stovky milionů korun, potřebuje ale město získat dotaci. Musí proto vyčkat, jestli bude v budoucnu vypsaný grant, do kterého by se mohl přihlásit. Kromě toho by chtělo město okolí rybníku upravit a zatraktivnit. Vytvořilo proto pracovní skupinu, která se bude projektem zabývat.

O odbahnění rybníku Vajgar se na jindřichohradecké radnici mluví už několik let. Situace se podle starosty Michala Kozára (ANO) neustále zhoršuje, proto by chtěl s projektem začít co nejdříve. „Moc času nám nezbývá, každý rok prodlení s sebou bude přinášet vyšší a vyšší náklady. Například loni museli zkracovat trať pro závody veslařů, jelikož nám lodě už jezdily do bahna,“ popsal.

Problémem jsou ale finance. Podle odhadů Kozára by mohlo odbahnění vyjít na stovky milionů. Radnice to ale z rozpočtu financovat nezvládne a chtěla by proto získat dotaci. Vajgar ale nesplňuje kritéria pro žádný z aktuálně vypsaných grantů. „Musíme počkat, zda na jednotlivých ministerstvech vypíšou nějakou výzvu, která by se vztahovala i na větší plochy, protože Vajgar ji má poměrně rozsáhlou. Pokud by se nějaká taková dotace objevila, potom bychom ten projekt asi dokázali realizovat," uvedl starosta.

Před více než deseti lety proběhlo odbahnění rybníku Jordán v Táboře. Tehdy vyšla celá akce na 480 milionů korun. Podle starosty Jindřichova Hradce by se cena mohla pohybovat stejně. Ovlivnit by ji ale mohl způsob, jakým by se celá akce realizovala. „V Táboře při odbahnění Jordánu vyvážela sediment nákladní auta. U nás by šlo část dělat sacími bagry a jejich technologie hodně pokročila," popsal Kozár.

Kromě odbahnění město plánuje také zatraktivnot celou lokalitu zmiňovaného rybníku. Dnes proto vznikla pracovní skupina, která bude s městem debatovat nad možným využitím břehů. Skupinu tvoří majitelé nemovitostí, turisté nebo rybáři, kteří mají k místu blízko. „Chtěli bychom mít v okolí Vajgaru i plochy, které by dokázaly městu něco zpátky vydělat. Ovšem na druhou stranu z toho nechceme dělat lunapark," uzavřel Kozár.

Ohodnoť článek

Foto Jitka Erbenová, Wikimedia Commons

Štítky Vajgar, dotace, rybník, projekt, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S odbahněním Vajgaru by mohla pomoct dotace. Pracovní skupina bude řešit možnosti jeho využití  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.