Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zima v Česku byla teplá, v lednu meteorologové poprvé naměřil přes 19 stupňů

Uplynulá zima byla v Česku teplejší než obvykle. Průměrná teplota od začátku loňského prosince do konce letošního února činila 1,2 stupně Celsia. Byla tak skoro o dva stupně vyšší, než je normál z let 1991 až 2020. Důvodem byl hlavně velmi teplý leden, kdy meteorologové v Česku poprvé naměřili přes 19 stupňů Celsia. Předběžné údaje zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Množstvím srážek se zima 2022/23 neodchylovala od obvyklých hodnot, avšak zásoba vody ve sněhu je v porovnání s posledními deseti lety nižší.

Průměrná měsíční teplota letos v lednu byla o 3,4 stupně vyšší, než bývá v prvním měsíci roku obvyklé. Naproti tomu zbylé dva zimní měsíce meteorologové hodnotí jako teplotně průměrné, s odchylku od normálu minus 0,4 stupně Celsia v případě prosince a plus 1,6 stupně v únoru.

Teplotní extrém Česko zažilo už na Nový rok, kdy na stanici v Javorníku na Jesenicku naměřili 19,6 stupně. V Českých Budějovících-Rožnově bylo týž den o 0,2 stupně chladněji. "Denní maxima teploty vzduchu vyšší než 19 stupňů Celsia nebyla doposud na našem území v lednu zaznamenána," uvádí ČHMÚ. Bylo tak překonáno dosavadní lednové maximum z 29. ledna 2002, kdy v Mánesových sadech v Ústí nad Labem naměřili 18,8 stupně Celsia.

Naopak nejnižší teplota uplynulé zimy byla zaznamenána 6. února na šumavské stanici Kvilda-Perla. Rtuť v teploměru tam klesla až na minus 29,9 stupně Celsia. Pokud by se braly v potaz pouze stanice ze standardní sítě ČHMÚ, pak by rekord patřil stanici Volary s minimem minus 26,9 stupně, které bylo dosaženo 18. prosince.

Podobně teplá jako letos byla i předchozí zima, kdy se průměrná teplota dostala na 1,3 stupně. Rekord nadále patří zimní sezoně 2006/2007 s průměrnou teplotou 2,7 stupně.

Co se týká množství srážek, hodnotí meteorologové uplynulou zimu v Česku jako normální. V průměru spadlo 131 litrů vody na metr čtvereční, což je 103 procent průměru zim z let 1991 až 2020. Nejvíce srážek za zimní sezonu, a to 190 litrů vody na metr čtvereční, napršelo či nasněžilo v zimě 1986/1987.

Nejvyšší denní úhrn srážek tentokrát ČHMÚ naměřil 3. února na Dvoračkách na Semilsku, kde spadlo 64 litrů vody na metr čtvereční. Nejvíce nového sněhu, 40 centimetrů, napadlo 2. února na šumavském Špičáku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Česko, zima, stupeň Celsia, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zima v Česku byla teplá, v lednu meteorologové poprvé naměřil přes 19 stupňů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.