Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hasiči letos zasahovali u více než sedmdesáti požárů sazí v komíně. Nehaste je vodou, ale pískem, radí

Jihočeští hasiči v letošní topné sezóně řešili více než sedmdesát událostí, při nichž došlo ke vzplanutí sazí v komínech. Ke vznícení usazenin dochází nejčastěji kvůli špatnému stavu komína nebo nízké kvalitě používaného paliva. Hasiči radí, aby lidé nikdy nehasili hořící saze vodou, nejlepší je v takových případech použít písek.

Ke vzplanutí sazí v komíně může dojít z nejrůznějších důvodů. V letošním roce hasiči na jihu Čech zasahovali u celkem 77 takových událostí. Nejčastějšími příčinami jsou podle nich pužívání nekvalitních paliv a špatný technický stav komína. Saze se usazují na vnitřní straně komínové vložky, kde poté hrozí, že v případě nedostatečné péče o komínové těleso dojde ke vznícení a následnému požáru.

„Kvůli vysoké teplotě uvnitř komína se pak mohou vznítit i další hořlavé látky v těsné blízkosti, nebo může komín dokonce prasknout,“ zmiňuje mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Pokud dojde k požáru sazí, musíme dodržovat několik zásat. Tou první je nikdy nehasit saze vodou. „Voda nalétá do rozpáleného komína, vytvoří prudce páru, která se rozpíná a jelikož v úzkém komínovém tělese nemá kam uniknout, dojde k výbuchu a následnému popraskání zdiva,“ vysvětluje Matějů s tím, že spolehlivým prostředkem na uhašení vznícených sazí je písek.

„Požár sazí je požár jako každý jiný, proto jsme při jeho likvidaci vždy vybaveni ochrannými zásahovými obleky, přilbami a rukavicemi. Hořící saze z komína srazíme dolů, kde je pak zasypáváme pískem a oheň zadusíme,“ doplňuje mluvčí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS JčK

Štítky komín, saze, požár, Česko, hasiči, varování, rada, oheň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Štaif

Já tak vysoko ten písek ze dvora lopatou tak fakt nevyhodím. Většinou se rozprskne po střeše.

Neděle, 19. března 2023, 17:14Odpovědět

Hasiči letos zasahovali u více než sedmdesáti požárů sazí v komíně. Nehaste je vodou, ale pískem, radí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.