Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zámek v Krumlově obnovil látky na zlatém kočáře, jenž jel v 17. století k papeži

Památkáři obnovili potahy a sametové látky na takzvaném Zlatém kočáře z roku 1638, který je na první prohlídkové trase zámku v Českém Krumlově. Kočár nechal pro svou diplomatickou misi u papežského stolce vyrobit v Římě kníže Jan Antonín I. z Eggenbergu. Na vůz se vrátily i některé řezby, které kdysi odpadly a léta ležely zapomenuté v depozitářích. Svého druhu je vůz nejstarší dochovaný, řekli dnes novinářům památkáři.

"Pokusili jsme se představit ten kočár v komplexní podobě. K té patřily nezbytně draperie (závěsy). Bez draperií neměly slavnostní vozy plnou podobu. I na základě toho, co víme z dochovaných mladších paralel (vozu) z Portugalska, jsme se utvrdili v našem přání, že by bylo dobré, kdybychom tenhle vůz kompletně aspoň v náznaku představili," řekla odbornice památkářů na historický textil Kateřina Cichrová.

Pozlacený, bohatě vyřezávaný slavnostní vůz posloužil při diplomatické cestě k papeži Urbanu VIII., kterému jel Jan Antonín I. z Eggenbergu oznámit volbu nového císaře. Stál 38 tisíc zlatých scudů, což byla tehdejší italská měna. Na voze se vezly dary pro papeže. "Vůz nebyl pro pasažéry. Byl to primárně luxusní nákladní vagon. Zajímavé je, že kočár oficiálně ujel jen pět kilometrů," řekla Cichrová.

Kočár zůstal jako připomínka cesty k papeži na krumlovském zámku, spolu s livrejemi sloužících. V běhu staletí byl opakovaně rozebraný, část vybavení se ztratila. V 50. letech minulého století byl krátce i v zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou. Díky bádání a nově objeveným fotografiím vozu, na nichž byly ještě patrné závěsy, se látky podařilo obnovit. Podle starých snímků se také povedlo v zámeckých depozitářích najít dřevěné ozdoby a kousky řezeb, které kdysi odpadly. Jde o malé vázy v rozích na střeše. Konzervátoři je upravili v zámecké dílně.

Poprvé se vůz restauroval v půli 80. let minulého století. Nové materiály nyní vypadají jako originály. Pro látku s historickým vzorem z hedvábného černého sametu našli památkáři inspiraci u originální textilie ze zámku Kratochvíle. Na replice, kterou utkala rýmařovská firma Hedva Český Brokát, je motiv granátového jablka, oblíbený v 17. století. Další textilní doplňky dodala španělská firma. Nové látky pro vůz zhotovila Jaroslava Nováčková. Všechny malé ozdoby zvané porty se přišívaly ručně. Náklady na obnovu látek byly asi 50 tisíc korun. V příští sezoně chtějí ještě památkáři doplnit hedvábný eggenberský erb na novou draperii u dvířek.

"Návštěvník bude letos v našich expozicích překvapený. Na první prohlídkové trase bude nejzajímavějším přínosem letošní sezony rekonstrukce textilií u Zlatého kočáru. Co se týká ostatních tras, tak tam především upozorňuji na jídelní tabule, stoly: jak renesanční, tak barokní a zejména 19. století," řekl kastelán Pavel Slavko.

Zámek v Českém Krumlově patří k nejvyhledávanějším památkám v zemi. Loni přilákal 197.376 lidí, meziročně asi o třetinu víc. Na vstupném se loni vybralo 33,3 milionu korun, což je proti předloňsku nárůst o 63 procent. Oproti poslednímu předcovidovému roku 2019 byla ale návštěvnost o polovinu nižší, stejně tak vybrané vstupné. Vyplývá to z informací, které sdělila mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Václav Pancer

Štítky ČR, památky, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek v Krumlově obnovil látky na zlatém kočáře, jenž jel v 17. století k papeži  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.