Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Česká pošta plánuje uzavřít stovky poboček. Jakých na jihu Čech se rušení bude týkat, není jasné

Česká pošta očekává, že díky uzavření 300 poboček z 3200 ušetří na nákladech na provoz a mzdy jednotky miliard korun. Součástí zavírání poboček má být odchod několika tisíc zaměstnanců k letošnímu 1. červenci. Jaké pobočky České pošty se uzavřou na jihu Čech, zatím není jasné.

„Do počtu 3200 poboček se započítávají i pošty Partner, kterých je v současné době přes 800. Těch se rušení týkat nebude, stejně tak nedojde ke zrušení pošty, která je v obci nebo městě jedna jediná. Musíme zachovat dostupnost poštovních služeb, proto by rušení těchto pošt nedávalo smysl. Pokud je v obci jedna pobočka, tak tam zůstane. Rušení poboček proběhne bez náhrady, tedy i bez převodu na pošty Partner. Důležité je, aby byla zachována dostupnost poštovních služeb podle platné legislativy,“ sdělil redakci Drbna Matyáš Vitík. Pobočky se podle něho budou rušit k 1. červenci.

Zatím není jasné ani to, kolika zaměstnanců se bude týkat propouštění. „Aktuálně se bavíme o nižších jednotkách tisíc. Počet čtyři tisíce zaměstnanců, kterých by se zrušení jejich pozic mělo týkat, je nadsazený. Materiál, který připravil Český telekomunikační úřad a který předpokládá zajištění dostupnosti poštovních služeb i při snížení počtu poboček ze současných 3200 na 2900, je nyní stále v mezirezortním připomínkovém řízení. Není tedy ještě jasná jeho definitivní podoba,“ dodal Vitík.

Z toho důvodu podle něho nebyl finalizován seznam, kterých pošt se bude rušení týkat. „V případě, že k rušení poboček přistoupíme, starostové i veřejnost budou o konkrétních rušených pobočkách informováni. Tuto informaci předpokládáme v řádu málo týdnů,“ uzavřel Vitík.

Odboráři s rušením pracovních míst nesouhlasí. Konkrétní informaci o propouštění ke konci června dosud neobdrželi, čekají ji do konce měsíce, aby vedení dodrželo zákonné lhůty.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká pošta

Štítky Česká pošta, Česko, Český telekomunikační úřad, rušení, pobočka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká pošta plánuje uzavřít stovky poboček. Jakých na jihu Čech se rušení bude týkat, není jasné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.