Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Deset psů pleme pumi skončilo v útulku. Teď hledají nové páníčky

Strakonický útulek hledá nové majitele pro deset psů plemene pumi, které nechal městský úřad v Písku odebrat majiteli. O psí smečku se původní páníček nevhodně staral. Nyní, po vypořádání všech formalit, může všech deset psů začít hledat nový domov a nový začátek.

„Všichni psi jsou v dobrém výživovém stavu a jsou nekonfliktní, jsou očkováni proti vzteklině a očipováni. Po dlouhé době bez řádné péče chovatele jsou však zatím velmi nekontaktní, a i přes současnou péči v útulku mají stále ještě srst ve špatném stavu. Většina z nich nemá hygienické návyky. Proto nejsou vzhledem ke svému současnému stavu, ale i povaze, vhodní do bytu. Jejich socializace a celková péče o ně bude náročná především na čas,“ vysvětluje tisková mluvčí města Petra Měšťanová.

Útulek nabízí k adopci šest psů a čtyři feny, z toho tři psi jsou ve věku rok a devět měsíců, tři jsou staří rok a pět měsíců, jedna fena je stará rok a devět měsíců a tři fenky jsou půlroční. Další informace poskytne zájemcům přímo útulek.

Pumi byl vyšlechtěn v Maďarsku v 17. až 18. století křížením puli se psy dovezenými z Německa a Francie. Vyšlechtili jej maďarští bačové a farmáři, aby jim pomáhal se zvířaty pes, který bude menšího vzrůstu, nenáročný na péči, který nespotřebuje tolik jídla a jehož výchova je snadná. Toto plemeno se až do 20. století označovalo i jako mudi nebo puli, až od 20. století byl označován jako samostatné plemeno.

Není jasné, kdy se první jedinci tohoto plemene rozšířili i mimo zemi svého původu. Nejvíce je chov rozšířený ve Finsku a Švédsku. Ke svému původnímu využití se nepoužívá vůbec. Dnes je to společník nebo psí sportovec. Také aportér sestřelených kachen z vody. Pumi je velice živé a temperamentní plemeno psa a potřebuje dostatek pohybu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky pes, útulek, pumi, městský úřad, Písek, Strakonic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Deset psů pleme pumi skončilo v útulku. Teď hledají nové páníčky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.