Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vietnamské děti z Vyššího Brodu si zlepšují češtinu na letním táboře

Zhruba 20 vietnamských dětí z Vyššího Brodu a okolí se zdokonaluje v českém jazyce i kultuře na česko-vietnamském táboře v Krasetíně na Českokrumlovsku. Vyšší Brod vyvíjí integrační aktivity týkající vietnamské komunity, která je ve městě početná. Cizinci tvoří ve městě 18 procent obyvatel a většina je vietnamského původu.

Základní myšlenkou tábora je výuka češtiny a poznávání české kultury hravou formou. Mnoho vietnamských dětí má kvůli odlišnému mateřskému jazyku ztížené podmínky ve škole. Pro pedagogy to také není jednoduché, když mají ve třídě děti, které špatně rozumí. Chceme tímto táborem jak dětem, tak pedagogickému sboru ve Vyšším Brodě pomoci v nástupu do nového školního roku," uvedl místostarosta Jan Straka (Občané pro Vyšší Brod).

Tábor navštíví i vietnamista Duc Anh Le a blogerka Do Thu Trang, která byla za svůj blog www.asijatka.cz letos podruhé nominována na cenu Magnesia Litera. „Děti také ochutnají česká jídla a samy se třeba naučí péct buchty," uvedl mluvčí Turistického spolku Lipenska Pavel Pechoušek.

Ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku tvoří 12 procent obyvatel zástupci vietnamské komunity. Podíl této menšiny ve městě narůstá a velká část z ní navíc nemluví česky. Ve dvou a půl tisícovém městě, které je známé cisterciáckým klášterem a přes léto je také centrem vodáctví, vznikla již dříve komise pro integraci cizinců. Řeší soužití většinové populace s Vietnamci.

Letní tábor funguje díky dotaci z ministerstva vnitra. Ve Vyšším Brodě vznikla rovněž brožura a web s informacemi o české kultuře a českých zákonech - v češtině i vietnamštině. „Navázali jsme úzkou spolupráci se školou. Kontaktují nás občané ohledně sousedských sporů, snažíme se být mediátory. Jsme tu pro všechny občany bez rozdílu,“ uvedl Straka. Dodal, že soužití mezi Vietnamci a Čechy není mnohdy jednoduché. Město využívá i tlumočnici, aby mohla překládat Vietnamcům představy radnice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Vietnam, vzdělání, rekreace, tábor, děti, Vyšší Brod, kultura, okres Český Krumlov, Krasetín, Ministerstvo vnitra České republiky, Česko, Magnesia Litera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vietnamské děti z Vyššího Brodu si zlepšují češtinu na letním táboře  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.