Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeské školky mají dostatek míst pro české i ukrajinské děti

Kapacity mateřských škol jsou dostačující, navýšení neřešíme, ale máme na něj prostor. Takové reakce vyplývají z ankety Budějcké Drbny, která oslovila jihočeská okresní města. Ve školkách je dostatek místa i pro děti z Ukrajiny. To se rozhodl ověřit například jeden z občanů Jindřichova Hradce, kterému vadily nenávistné příspěvky na sociálních sítích.

S místem nemají problém například v Písku. Pro zápisy je tam připraveno přes 300 míst. „K dnešnímu dni nemáme žádné nepřijaté dítě do mateřských škol na žádost rodičů v průběhu roku. Předpokládáme tedy, že všichni zájemci byli uspokojeni,“ řekla redakci mluvčí města Petra Měšťanová

Zápisy se tam konají v těchto dnech a s kapacitou by neměl být problém. Pro děti z Ukrajiny je vypsaný termín 16. června. 

„Ukrajinské děti ve věku 3 až 5, respektive 6 let, navštěvují stále adaptační skupiny, které město zřídilo již v březnu tohoto roku. O děti se starají prioritně ukrajinské učitelky a vychovatelky. Předpokládáme, že zájem bude trvat i nadále, a proto je město připraveno v adaptačních skupinách pokračovat o prázdninách i v novém školním roce. Ukrajinské děti místa v píseckých mateřských školách tedy neobsadily,“ shrnula stávající situaci Měšťanová.

Město počet míst navyšovalo v roce 2020. Pokud to bude v budoucnu potřeba, je možné kapacity opět rozšířit. Zatím to ale není potřeba.

Jindřichův Hradec má ve školkách 860 dětí

Dostatek místa mají v Jindřichově Hradci. Budějcké Drbně to potvrdila mluvčí města Eliška Čermáková„Kapacita v rejstříku škol je 919 dětí a povolená kapacita pro školní rok 2021/2022 je 916 dětí. Počet dětí v jindřichohradeckých mateřských školách je v tuto chvíli 860 dětí - z toho 10 dětí z Ukrajiny,“ uvedla. 

Jindřichohradecké mateřské školy podle ní disponují dostatečnou kapacitou a počítá se i s přijetím všech spádových dětí. Zápisy se tam konají v těchto dnech, rozšiřovat počet míst podle mluvčí není nutné.

V uplynulých dnech a týdnech se diskuse na sociálních sítích plní reakcemi některých lidí, kteří si stěžují na válečné uprchlíky z Ukrajiny. Jan Jelínek, který pochází z Jindřichova Hradce, se proto obrátil na město s dotazem na kapacity škol. Odpověď, která ubezpečuje, že je míst dostatek, poté zveřejnil na svém facebookovém profilu. „Poradil bych svým spoluobčanům, aby si prvně zjistili, jak to je, než začnou na něco nadávat. To je dost možná základ všeho a taky příčina, proč je naše společnost tak rozdělena,“ připojil k odpovědi svůj komentář.

Také v Táboře je nyní místa ve školkách dost. Redakci to potvrdil mluvčí města Luboš Dvořák. I tam se nyní pořádají zápisy. 

Toho, že by místo nebylo například kvůli dětem z Ukrajiny, se rodiče bát nemusí. „Zápisy pro děti z Ukrajiny proběhnou v Táboře ve dnech 14. a 15. června, z čehož vyplývá, že místní děti mají zápis dříve a naplní kapacity jako první,“ vysvětlil mluvčí. Město nyní připravuje přístavbu jedné třídy, hotovo by mělo být v příštím roce.

Podobná reakce přišla z Prachatic, kde se zápisy konají tento a příští týden. „K dnešnímu dni jsou kapacity dostatečné, budeme mít dostatek místa i pro ukrajinské děti, pokud se situace výrazně nezmění,“ vzkázala vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu Martina Klinecká. Ani tam se rozšíření míst nechystá. 

Zápisy se tento týden konaly také v České Krumlově. Míst je dostatek a jako první je obsadí české děti. Ty ukrajinské mají zápis 3. června. „Pokud dítě splní kritéria bude do mateřské školy přijato. Nemusí být přijato přímo do vybrané mateřské školy, ale do mateřské školy na území města Český Krumlov,“ řekla redakci mluvčí města Petra Nestávalová

Města České Budějovice a Strakonice do vydání článku na otázky nezareagovala.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky mateřská škola, školka, jižní čechy, děti, školství, Ukrajina, Jindřichův Hradec, Drbna.cz, Písek, Český Krumlov, Jan Jelínek, Luboš Dvořák, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské školky mají dostatek míst pro české i ukrajinské děti  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.