Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Unikátní elektrárna pod hladinou Lipna se otevře veřejnosti

Více než tisíc návštěvníků bude mít už o letošních letních prázdninách možnost nahlédnout do tajů Vodní elektrárny Lipno. Lidé se při návštěvě dostanou například do kaverny umístěné 160 metrů pod zemí nebo třeba do výtokového tunelu. Vstupné bude zdarma, je však nutná předchozí registrace.

Vodní elektrárna Lipno vznikla v 50. letech minulého století a ve své době patřila ke zcela mimořádným projektům. Byl to především více než stošedesátimetrového rozdíl mezi projektovanou přehradou a městem Vyšší Brod, který nedal spát řadě projektantů a energetiků. Ti záhy našli to správné řešení a na místě tak vznikla unikátní vodní elektrárna v hloubce 160 metrů, která využívala právě velmi vysokého tlaku vody. A i dnes hraje významnou roli v soustavě vodních elektráren energetické společnosti ČEZ.

„Možná není tak viditelná jako Dlouhé stráně, ale díky rozsáhlým modernizacím jde stále o technologickou a technickou špičku. Vyrábí velmi rychle a efektivně čistou energii, sloužící k vykrývání výkyvů v síti. K přeměně na jednu kilowatthodinu potřebuje pouhých 2,7 kubíku vltavské vody, což je nejméně z celé Vltavské kaskády,“ vyzdvihuje člen představenstva ČEZ a ředitel divize obnovitelná a klasická energetika Jan Kalina.

Elektrárnu spojuje s povrchem 220 metrů dlouhý tunel s kabely a podzemní lanovkou. V zařízení fungují dvě plně automatizovaná soustrojí s Francisovými turbínami a potřebná elektrická zařízení nutných pro výrobu elektrické energie. Vodu, která jimi projde, poté odvádí 3,6 kilometrů dlouhý tunel. Ten vede hluboko pod korytem řeky Vltavy a proudí do vyrovnávací nádrže Lipno II u města Vyšší Brod.

Nutná je předchozí registrace

To, že lidé mají o poznání fungování elektrárny zájem, potvrzuje vedoucí infocenter společnosti ČEZ Kateřina Bartůšková. „Zájem o exkurze na Lipně evidujeme dlouhodobě, ale příprava návštěvy takto unikátní a živé technologie není jednoduchá. Nepůjde o masovou záležitost. Lidé se skutečně podívají na původně zcela nepřístupná místa, což zabere poměrně hodně času. Důraz chceme klást na kvalitu, ne kvantitu,“ zdůrazňuje.

Návštěvníci budou mít vstup zdarma, bude ale zapotřebí se předem registrovat. Do útrob zařízení mohou jen návštěvníci starší 15 let, kteří musí být mimo jiné i v odpovídající fyzické kondici. Pokud by totiž došlo k technické poruše lanovky, musí zvládnout výstup 220 metrů dlouhým strmým tunelem se sklonem 45 stupňů.

ČEZ kromě lipenské vodní elektrárny připravuje na léto podobný program také v Jaderné elektrárně Temelín. I tam se zájemci o letních prázdninách budou moci dostat na běžně nepřístupná a navíc přísně střežená místa.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČEZ

Štítky ČEZ, elektrárna, vodní, Lipno, Jihočeský, energie, voda, přehrada, Vodní nádrž Lipno, tunel, vodní elektrárna, malá vodní elektrárna Lipno, Vyšší Brod, Ján Kalina, Jaderná elektrárna Temelín, Dlouhé stráně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní elektrárna pod hladinou Lipna se otevře veřejnosti  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.