Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kvůli koronaviru je mimo službu každý desátý zdravotník ze záchranky. Hrozí snížení počtu posádek

Ředitel jihočeské záchranky Marek Slabý varuje před tím, že kvůli koronaviru dochází v regionu posádky zdravotnické záchranné služby. Pokud by kvůli nákaze musely skončit v karanténě nebo izolaci další posádky, hrozí snížení počtu záchranářů v terénu.

Kvůli koronaviru je nyní mimo službo zhruba každý desátý lékař nebo záchranář. „Pokud by tento trend pokračoval, museli bychom bohužel postupně snižovat počet zasahujících posádek, neboť nahradit samostatně pracujícího záchranáře, lékaře nebo řidiče vozidla záchranné služby,“ řekl ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Marek Slabý.

Například v pondělí bylo v karanténě nebo izolaci celkem osmačtyřicet lékařů a záchranářů. Nejhorší situace je na zdravotnickém operačním středisku, kde je v izolaci každý druhý dispečer.

Potvrdil vám test pozitivní výsledek na covid? Podívejte se, co vás v nejbližších dnech nemine

Nakažených koronavirem stále přibývá a ruku v ruce s tím stoupá počet osob, které neví, co v případě pozitivního výsledku testu dělat. Drbna proto přináší krok po kroku, co by mělo po obdržení pozitivního výsledku následovat. Tímto onemocněním se...

„Na rozdíl od jara nebojujeme zatím s nedostatkem ochranných prostředků, ale neklesá bohužel počet výjezdů k banalitám a naopak narůstá raketově počet výjezdů k covid pozitivním pacientům. To nejen zvyšuje riziko nákazy pro záchranáře, ale znamená to i významnou pracovní zátěž z důvodu nutnosti pracovat trvale v ochranných oblecích a respirátorech, což při tomto typu práce rozhodně není optimální ani pro záchranáře, ani pro pacienty,“ shrnul Marek Slabý, který je zároveň prezidentem Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR. 

Zdravotníci také musí téměř po každém výjezdu sanitky dezinfikovat. To prodlužuje akceschopnost posádky.

Krom běžné výjezdové činnosti se pracovníci zdravotnických záchranných služeb podílejí na transportech pacientů mezi nemocnicemi a v řadě krajů na činnosti mobilních odběrových týmů. Právě při těchto činnostech mohou záchranáři chybět. 

Situaci záchranářům často komplikují samotní volající. „Prosíme občany, aby nepodléhali přemrštěným obavám, strachům a děsům, nevolali záchrannou službu ke každé teplotě, kašli, nebo hodinu trvajícímu zadýchání po námaze a pečlivě zvažovali, proč záchrannou službu volají a nejedná – li se o skutečně závažný stav, využili konzultaci s praktickým lékařem, ambulantním specialistou nebo návštěvu patřičné ambulance,“ doplnil ředitel krajské záchranky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZZS JČK

Štítky České Budějovice, koronavirus, záchranná služba, Marek Slabý, COVID-19, zdravotnická záchranná služba, lékař, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli koronaviru je mimo službu každý desátý zdravotník ze záchranky. Hrozí snížení počtu posádek  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.