Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Žloutenkou onemocnělo na jihu Čech 77 lidí. Nejvíce nakažených je na Českobudějovicku

Už přes měsíc řeší hygienici na jhu Čech kromě koronaviru také epidemii žloutenky, která se v kraji rozšířila z jídelny nedaleko nádraží v Českých Budějovicích. Dosud se hepatitidou A nakazilo 77 lidí. Nejvíce nakažených je na Českobudějovicku.

Žloutenka typu A se v kraji rozšířila na začátku října z kantýny nedaleko nádraží v Českých Budějovicích. Hygiena nechala podnik okamžitě zavřít. Na začátku bylo 26 nakažených. „Ještě i v tomto týdnu jsme zaznamenali čtyři nové případy. Šlo o rodinné kontakty již dříve dohledaných pozitivních osob, které se v jídelně nakazily," uvedla ředitelka krajské hygieny Kveta Kotrbová. Aktuálně se se žloutenkou typu A na jihu Čech potýká 77 osob. 

Hygiena navíc zaznamenala přenosy onemocnění na děti v rámci rodin. V zařízeních, kde se děti pohybovaly, proto hygienici nařídili protiepidemická opatření, která budou podle Kotrbové trvat padesát dní.

Nejvíce nakažených je na Českobudějovicku, sedm případů je na Jindřichohradecku, šest na Českokrumlovsku, po čtyřech na Strakonicku a Táborsku a po dvou na Písecku a Prachaticku.      

K typickým příznakům žloutenky patří žluté zbarvení kůže a bělma, tmavá moč, světlá stolice a nevolnosti. „Může ale probíhat i pod klinickým obrazem chřipkových příznaků a u mladých lidí též bezpříznakově. Virus se vylučuje stolicí a infekce souvisí s nedostatečnou hygienou, proto se jí také říká nemoc špinavých rukou. V případě výše popsaných obtíží je proto potřeba okamžitě se obrátit na svého lékaře a samozřejmě striktně dodržovat pravidla osobní hygieny,“ vysvětlila Kotrbová.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky žloutenka, hepatitida A, České Budějovice, Česko, okres České Budějovice, Krajská hygienická stanice, okres Jindřichův Hradec, okres Český Krumlov, okres Strakonice, okres Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žloutenkou onemocnělo na jihu Čech 77 lidí. Nejvíce nakažených je na Českobudějovicku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.