Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

JIhočeští hygienici vydali zákaz koupání na Podolsku. Voda nesplňuje požadavky

Jihočeští hygienici vydali zákaz koupání na Podolsku na orlické přehradě. Aktuální rozbory vody potvrdily překročení limitní hodnoty třetího stupně pro sinice a chlorofyl a. V tiskové zprávě o tom informovala ředitelka jihočeských hygieniků Kvetoslava Kotrbová.

"Voda je nebezpečná ke koupání a neodpovídá hygienickým požadavkům. Byly překročeny limitní hodnoty III. stupně pro ukazatele sinice a chlorofyl-a a byla překročena limitní hodnota ukazatele vodní květ a zjištěna snížená průhlednost. Hrozí akutní poškození zdraví. Dnes vyhlášený dočasný zákaz používání povrchové vody ke koupání platí do odvolání,“ uvedla Kotrbová.

Horší kvalita vody na Lipně

Zhoršila se i voda v lipenské přehradě u Horní Plané. Zatímco před týdnem vykazovala zhoršenou jakost, nyní je nevhodná ke koupání. "Pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, lidi trpící alergií a s oslabeným imunitním systémem," uvedli hygienici.

Další sledované lokality rybník Hejtman na Jindřichohradecku a kemp Radava u orlické vodní nádrže mají podle aktuálních rozborů zhoršenou jakost vody.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KHS

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Jihočeský, koupání, Podolsk, Kvetoslava Kotrbová, Vodní nádrž Orlík, Vodní nádrž Lipno, Horní Planá, okres Jindřichův Hradec, Hejtman (rybník na Koštěnickém potoce)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

JIhočeští hygienici vydali zákaz koupání na Podolsku. Voda nesplňuje požadavky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.