Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hygienici pokutovali letní tábor za nedostatečné testování dětí

Onemocnění covid-19 se během léta dosud objevilo na šesti táborech v Jihočeském kraj. V jednom případě hygienici dokonce odhalili jedenáct pozitivních. Padla také pokuta za nedostatečné testování dětí.

 „Za sebou máme 113 kontrol, to je více než byl plán na celé prázdniny. Prověřili jsme 89 zotavovacích akcí, 20 jiných podobných akcí a 4 stravovací zařízení.  Zatím jsme nemuseli vydat zákaz konání akce a nezjistili jsme neohlášenou akci. Řešili jsme čtyři podněty, dva se ukázaly při kontrolách jako neoprávněné, dva další jako částečně oprávněné. Na jejich základě jsme uložili na jedné akci pokutu pět tisíc korun a v případě druhého tři tisíce korun,“ shrnula ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Marie Nosková.  

Výskyt koronaviru se dotkl pěti táborů a jednoho příměstského tábora. Hned na začátku prázdnin byl ukončen skautský tábor na Strakonicku, v jeho průběhu onemocněly tři děti a po skončení další dvě. Jedna pracovnice kuchyně byla pozitivní na táboře na Jindřichohradecku, do karantény šli i její kolegové. Celkem 11 pozitivních postupně zjistili hygienici na zotavovací akci pro 67 dětí na Českokrumlovsku. Onemocnění začalo u jednoho vedoucího pátého srpna, devátého se objevilo u dalšího a desátého srpna byl tábor ukončen.  

V posledních týdnech jde o nejrozsáhlejší klastr, na další výsledky PCR vyšetření čekáme. Čtvrtý případ byl z tábora pro 135 dětí z celé ČR, rovněž na Českokrumlovsku, kde v prvním srpnovém týdnu onemocněly čtyři děti a dva dospělí.  Následné PCR přetestování všech ukázalo pozitivitu u dalších tří dětí a dvou dospělých. Pátý případ je z příměstského tábora u Českých Budějovic, kde po negativních antigenních testech potvrdilo PCR vyšetření pozitivitu u jednoho dítěte, zbývajících dvacet dětí šlo do karantény. Poslední aktuální případ řešíme na Táborsku, kde byla ve čtvrtek hlášena pozitivita u jednoho dítěte, které den předtím opustilo tábor pro zdravotní potíže. Nyní probíhá na táboře šetření,“ shrnula situaci ředitelka krajské hygieny Kvetoslava Kotrbová.

Hygienici řešili také další zdravotní komplikace u dětí na táborech. „Ve druhé polovině července mělo gastrointestinální potíže, manifestované zvracením, bolestí hlavy a únavou postupně 31 z celkového počtu 101 dětí na zotavovací akci na Písecku. Provedli jsme mikrobiologické vyšetření personálu kuchyně s negativním výsledkem, personál byl bez klinických potíží, negativní bylo i mikrobiologické vyšetření jednoho případu. Tábor byl předčasně ukončen a prostory tábora byly před začátkem dalšího běhu dezinfikovány. Následná kontrola dalšího běhu žádné problémy neukázala,“ dodala ředitelka protiepidemického odboru krajské hygieny Jitka Luňáčková.

Případ onemocnění s hromadným výskytem se objevil na táboře na Jindřichohradecku. V areálu se rekreovalo na čtyři sta dětí. „Ve třetí dekádě července se tu vyskytla akutní gastroenteritida postupně u 59 dětí a jednoho dospělého. Průběh onemocnění byl mírný, jednodenní, manifestovaný jednorázovým zvracením bez teplot. Ve vzorku biologického materiálu od nemocného dítěte byly prokázány noroviry. V pitné vodě nikoliv, i výsledky odběrů pracovníků v kuchyni byly negativní. Byla nařízena protiepidemická opatření, po úklidu a dezinfekci prostor následoval další turnus bez závad,“ doplnila Jitka Luňáčková.

Druhý případ je z Táborska. Šestého srpna se objevily teploty se zvracením u 7 dětí a 4 dospělých na jedné zotavovací akci, kde se rekreovalo 43 dětí a 15 dospělých. Týž den zde hygienici vykonali státní zdravotní dozor, odebrali biologický materiál osob v kuchyni. Děti, které měly jen krátkodobé potíže, byly izolovány, v průběhu dalších dnů mělo podobné potíže ještě 7 dětí. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky ČR, zdraví, rekreace, koronavirus, děti, Jihočeský, Jihočeský kraj, Krajská hygienická stanice, kuchyně, zvracení, Marie Pštrossová-Nosková, okres Jindřichův Hradec, Kvetoslava Kotrbová, okres Tábor, okres Český Krumlov, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici pokutovali letní tábor za nedostatečné testování dětí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.