Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nákaza HIV je stále aktuální. Rozkoš bez rizika vyráží se svou testovací sanitkou na jih Čech

Hrozba onemocnění HIV sice neplní přední stránky novin, ale i tak stále zůstává aktuální. Nemoc přitom lze diagnostikovat pomocí jednoduchých a rychlých testů. A právě takové testování proběhne tento týden na třech místech Jihočeského kraje, konkrétně ve středu v Budějcích, o den později v Třeboni a v pátek ve Vimperku.

Organizace Rozkoš bez rizika, která má pobočku i v Budějcích, dlouhodobě upozorňuje na problematiku pozdních diagnóz HIV a nárůstu počtu úmrtí na AIDS. Proto také byla ministerstvem zdravotnictví vyzvána, aby se soustředila na testování veřejnosti.

Ne každý přitom chce se svou obavou zajít za obvodním lékařem, jelikož jde o téma intimní a pacient si test musí vyžádat. Včasná diagnóza je přitom klíčová. To potvrzuje také Monika Kochlöflová, vedoucí českobudějovické pobočky Rozkoše bez rizika.„Život přináší různé situace. Nežijeme v ideálním světě, kde jsou si lidé věrní, kde by neexistoval sex na jednu noc, kde by nežili promiskuitní lidé. Pokud je si člověk vědom rizikového chování, jako například sexu bez kondomu s někým neznámým, je potřeba se nechat otestovat. Včasná diagnóza je důležitá, protože i lidé, kteří onemocní, dnes mohou žít kvalitní život,“ říká.

Pro lepší dostupnost přijede mobilní poradna nabízející testy diskrétně a bez objednání do tří jihočeských měst. Ve středu se zastaví v Budějcích, ve čtvrtek v Třeboni a v pátek ve Vimperku.

A jak samotné testování v sanitce probíhá? Na to odpovídá Jitka Papežová z Rozkoše bez rizika. „Rychlotest provádíme na základě malého vpichu do bříška prstu – odběrem kapky krve. Výsledky testu jsou známy do patnácti minut, jsou bezplatné a anonymní. Pokud má příchozí zájem, součástí setkání je i poradenství o bezpečnějším sexu. Předem se samozřejmě od naší sociální pracovnice dozví, co jej čeká, sestřička jej seznámí s tím, jak bude test prováděn a co by se dělo, pokud by vyšel reaktivně. I když se skutečně reakce na HIV ukáže, není to stoprocentní důkaz, že jste nakažení, reakce může mít i jinou příčinu. A kdyby tomu tak bylo, nabídli bychom hned na místě kontrolní odběr krve ze žíly, která se posílá do laboratoře,“ uzavírá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Rozkoš bez rizika

Štítky České Budějovice, Třeboň, Vimperk, Rozkoš bez rizika, testování, HIV, Česko, diagnóza, Jihočeský kraj, sex

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nákaza HIV je stále aktuální. Rozkoš bez rizika vyráží se svou testovací sanitkou na jih Čech  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.