Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nové případy covidu na jihu Čech jsou mezi mladými neočkovanými

Hygienici v Jihočeském kraji zaznamenali za poslední týden 96 nových případů koronaviru. Většinou u neočkovaných mladých lidí, závažných forem nemoci je minimum. Vyplývá to z informací hygieniků. Tento týden ukončí provoz očkovací centrum v Prachaticích, dál budou fungovat v Českých Budějovicích, Strakonicích a Písku.

Druhou dávku očkování má 51,8 procenta obyvatel kraje, je to o 1,7 procenta víc než před týdnem. Vyplývá to z údajů portálu Covdata.

Provoz očkovacích center ve velkých prostorách je závislý na tom, jaký zájem lidé o vakcínu mají. V Českém Krumlově skončilo v druhé polovině července, v Jindřichově Hradci 13. srpna, týden poté v Táboře, tento týden se zavře v Prachaticích. Ve všech těchto případech se ale lidé mohou nechat očkovat na ambulancích jednotlivých nemocnic, kde je možné kapacitu operativně posílit. "Budějovické očkovací centrum stále funguje, jen je přerušený provoz při výstavě Země živitelka. Další očkovací centra (v kraji) žádný konkrétní termín, kdy provoz ukončí, nemají," řekla Hana Brožková z odboru kanceláře hejtmana.

Hygienici evidují v srpnu mírný růst případů, hlavně na Českobudějovicku. Tento stav čekali. "Situace je velmi podobná závěru prázdnin loni, s jedním podstatným rozdílem. Výskyt nových případů je v drtivé většině v neočkované části populace mezi mladými lidmi, a tomu odpovídají i průběhy onemocnění. Přestože hladina nových případů se drží poněkud výše než minulý měsíc, jde o velmi nízké výskyty s týdenní incidencí kolem osmnácti případů na sto tisíc obyvatel. Situaci nemohu hodnotit jinak než jako klidnou," sdělila ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Poslední úmrtí v souvislosti s covidem zaznamenali hygienici v kraji 12. července. Trochu častěji než loni řeší případy na dětských táborech

V jižních Čechách, které mají přes 640 tisíc obyvatel, se od začátku pandemie loni na jaře prokázal covid-19 u 99 363 lidí. Vyléčilo se dosud 97.301 obyvatel kraje. Od loňského března zemřelo na jihu Čech v souvislosti s koronavirem 1794 lidí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS ČR

Štítky ČR, koronavirus, Jihočeský, COVID-19, Česko, očkovací centrum, Jihočeský kraj, Prachatice, České Budějovice, Písek, Strakonice, Země živitelka, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové případy covidu na jihu Čech jsou mezi mladými neočkovanými  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.