Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nedostatek lékařů chce kraj vyřešit dotací a příspěvkem na bydlení

Jihočeský kraj chce pomocí dotačního programu motivovat lékaře k tomu, aby přišli do jižních Čech. Podle plánu, který dnes představil hejtman Martin Kuba (ODS), by měl každý příchozí lékař získat motivační dotaci 600 tisíc korun a během pěti let celkem 400 tisíc korun na bydlení. Podmínkou ale bude, že v kraji zůstane aspoň pět let. Program ještě musí schválit zastupitelstvo na svém říjnovém jednání.

Nový připravený program má podle hejtmana Martina Kuby přivést konkrétní lékaře do oblastí, kde chybí. „Důležité je přivést lékaře tam, kde je snížená dostupnost zdravotní péče a vytvořit podmínky pro to, aby zde zůstali déle než pět let. Pracovali tu a našli tady spokojený profesní i rodinný život. Lékaři častěji provozují péči ve větších městech, což u rozlohou velkých krajů, jako je Jihočeský, vede k tomu, že pokrytí lékařskou službou není ideální. Jako zdejší hejtman chci, aby nabídka pro lidi v mém regionu byla co nejlepší a kvalitní lékaři či učitelé nemuseli za pracovními příležitostmi utíkat do zahraničí," vysvětlil jihočeský hejtman Martin Kuba.

Motivovat chce lékaře dotací ve výši 600 tisíc korun, a také příspěvkem na bydlení. V prvním roce by jim bylo vyplaceno 400 tisíc korun a v druhém a třetím roce po sto tisících. Příspěvek na bydlení by měl dosáhnout 400 tisíc korun, tedy 15 tisíc měsíčně. Podmínkou bude, že zde zůstanou pracovat minimálně pět let. „Jsme připraveni jim poskytnout finanční částku, pokud do Jihočeského kraje přijdou, a pět let jim hradit náklady s bydlením, aby to bylo bydlení pro celou rodinu. Jde nám o to, aby se tu ti lidé zasídlili, aby tady zůstali," řekl Kuba.

Náklady na zmiňovaný dotační program by v začátku měly dosáhnout jednotek milionů korun za zhruba pět až sedm lékařů. Kolik přesně jich v kraji chybí Kuba nespecifikoval, odhadem jde ale o desítky lékařů.

Spolupráce s pojišťovnou

Program, který je v České republice prvním svého druhu, připravil kraj ve spolupráci s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). Ta by měla lékařům poskytnout smlouvy. „Absolutně jsme tuto iniciativu přivítali. Jsme připraveni informovat kraj o situaci, kterou mapujeme, jak je zdravotní péče v kraji dostupná," řekl ředitel pojišťovny Zdeněk Kabátek.

Pozitivně vidí iniciativu kraje také opozice. Podle jihočeského poslance za Piráty Lukáše Koláříka je stejně jako v ostatních krajích nedostatek lékařů velkým problémem i na jihu Čech. „Rozhodně tuto iniciativu podporuji. Upozorňuji ale na to, aby byla podpora rovnoměrně po kraji, aby to nedopadlo, že ve velkých městech budeme mít spoustu zubařů a v malých ne," řekl dnes Kolařík.

K programu připravil kraj kampaň, kterou chce cílit například i na Slovensko. Vše ale nejdřív musí schválit zastupitelstvo na svém říjnovém jednání. „Ihned po schválení se mohou hlásit první lékaři,“ uzavřel Kuba.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky Jihočeský kraj, zdravotnictví, lékaři, péče, dotace, dotační program, lékař, bydlení, Martin Kuba, ODS, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Česko, Lukáš Kolářík, Zdeněk Kabátek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nedostatek lékařů chce kraj vyřešit dotací a příspěvkem na bydlení  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.