Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vědci objevili struktury v genetické informaci viru klíšťové encefalitidy. Jsou důležité pro jeho množení

Český tým vědců objevil unikátní struktury v genetické informaci viru klíšťové encefalitidy. Odborníci odhalili, že jsou důležité pro množení viru a je možné na ně cílit při hledání nových antivirotik. Informovalo o tom Biologické centrum Akademie věd České republiky.

Počet těch, kteří onemocní klíšťovou encefalitidou, v posledních letech roste. V případě nákazy bohužel doposud neexistují vhodná antivirotika, a tak jsou pacienti odkázání jen na podpůrnou léčbu. 

Čeští vědci teď učinili pokrok. Našli struktury označované jaké guaninové kvadruplexy v genetické informaci viru klíšťové encefalitidy.

„Struktura guaninových kvadruplexů byla známá už u některých jiných virů. U viru klíšťové encefalitidy ale ještě nikým popsaná nebyla. Proto jsme se rozhodli prozkoumat genom tohoto viru a zjistit, zda se tam guaninové kvadruplexy vyskytují a jakou mají strukturu. Zaměřili jsme se i na to, jak mohou ovlivňovat virovou infekci v hostitelských buňkách,“ uvedl v tiskové zprávě hlavní autor studie Jiří Holoubek z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR a Výzkumného ústavu veterinárního lékařství a doktorský student na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Svou disertační práci vypracovává pod vedením virologů Daniela Růžka a Luďka Eyera.

U nalezení guaninových kvadruplexů v genomu viru klíšťové encefalitidy byl také tým biofyziků. „Pomocí bioinformatických metod jsme vytipovali, na kterých místech genomu se tyto struktury vytvářejí a charakterizovali jsme je. Na molekulární úrovni in vitro, tedy ve zkumavce, jsme také sledovali aktivitu molekul, které jsou schopné guaninové kvadruplexy rozpoznávat,“ sdělila Klára Bednářová z Biofyzikálního ústavu AV ČR, druhá hlavní autorka studie.

Guaninové kvadruplexy jsou důležité při rozmnožení virů v hostitelské buňce. Jejich struktura zároveň ovlivňuje životaschopnost a vlastnosti samotného viru, takže je možné na ně cílit chemickými látkami, jejichž úkolem je zabránit infekci. Vědci už určili několik molekul, které vykazovaly antivirový účinek. V buducnu by tak mohly pomoci s vývojem léčiva. 

Animace viru klíšťové encefalitiry. Zdroj: Biologické centrum Akademie věd ČR

Na výzkumu spolupracovali biofyzikové a virologové z Biofyzikálního ústavu AV ČR, Výzkumného ústavu veterinárního lékařství, Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR, Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity a České zemědělské univerzity v Praze.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Erhart, Biologické centrum AV ČR

Štítky vědci, biologické centrum, akademie věd, výzkum, klíště, vir, virus, klíšťová encefalitida, sekvence DNA, Biologické centrum AV ČR, Česko, Výzkumný ústav veterinárního lékařství, Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity, Biofyzikální ústav AV ČR, Akad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci objevili struktury v genetické informaci viru klíšťové encefalitidy. Jsou důležité pro jeho množení  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.