Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Jihočeském kraji stoupá počet případů lymeské boreliózy

V Jihočeském kraji stoupá počet případů lymeské boreliózy. Hygienici jich letos evidovali 51, což je přibližně o 40 procent více než loni ve stejnou dobou. Navíc podle předpovědi meteorologů se s ohledem na počasí dá v těchto dnech očekávat vysoká aktivita klíšťat, které boreliózu přenášejí.

„Nejvíce onemocnění je letos na Českobudějovicku, kde evidujeme 20 případů, zatímco vloni byly ve stejném období jen tři. Jindřichohradecko má 12, Táborsko osm, Českokrumlovsko sedm a Strakonicko s Prachatickem dva potvrzené případy. V souvislosti s vysokou až mimořádnou aktivitou klíšťat, kterou pro příští dny predikuje Český hydrometeorologický ústav, doporučujeme všem správnou prevenci před napadením klíštětem,“ uvedla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Dodala, že lidé by se po návratu domů z přírody měli pečlivě zkontrolovat, zda na sobě klíště nemají. Kotrbová uvedla, že teplé a vlhké počasí, které v těchto dnech je, aktivitě klíšťat vyhovuje. Hygienici také evidují první případy dalšího onemocnění. „U klíšťové encefalitidy zatím registrujeme čtyři případy, dva na Českokrumlovsku a jeden na Jindřichohradecku a Táborsku. Vloni jsme v tomto období měli stále jen dva potvrzené případy,“ řekla.

Léčí se jen příznaky

Borelióza je podle lékařů méně závažnou klíšťovou nemocí, může však způsobit potíže s klouby nebo se srdcem. Léčit se dá antibiotiky. Očkování proti borelióze není. Nebezpečnější pro lidi může být klíšťová encefalitida. Hygienici na jihu Čech letos zatím zjistili jeden případ této nákazy.

Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku, není známá. Léčí se jen příznaky. V první fázi se objevuje zvýšená teplota, únava, bolesti hlavy a svalstva a malátnost. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty. U některých pacientů je průběh onemocnění velmi vážný, infekce může skončit i smrtí.

Proti klíšťové encefalitidě se mohou lidé nechat očkovat. Českobudějovická nemocnice nově nabízí pro zájemce nad 50 let očkování zdarma.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, počasí, klíšťata, Jihočeský, lymská borelióza, Jihočeský kraj, klíště, nemoc, Kvetoslava Kotrbová, okres Jindřichův Hradec, okres Tábor, okres Český Krumlov, Český hydrometeorologický ústav, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihočeském kraji stoupá počet případů lymeské boreliózy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.