Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dětské psychiatrické nemocnici v Opařanech by do roku 2024 mělo přibýt lékařů

Dětská psychiatrická nemocnice (DPN) v Opařanech na Táborsku by do roku 2024 měla zvýšit počet lékařů. Momentálně se o šest úvazků dělí osm dětských psychiatrů. Za dva roky by nemocnice měla mít 10 míst na plný úvazek. Nemocnici přitom loni kvůli nedostatku kvalifikovaného personálu hrozil zánik. O zvýšení počtu lékařů dnes v Opařanech novináře informovali ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

DPN Opařany zřizuje ministerstvo zdravotnictví. Podle ředitele nemocnice Michala Goetze je navýšení úvazků na 10 podmínkou pro zachování jejího provozu. „Vzhledem k počtu lůžek a plánovaných terapeutických aktivit, což znamená ambulanci a stacionář, je to nejnižší možný pro to, abychom dodrželi to, co plánujeme,“ uvedl Goetz.

Podle Vlastimila Válka je důležité, aby nemocnice zůstala v Opařanech, kde má potřebné zázemí a nabízí pacientům odpovídající služby. „Domlouvali jsme se na tom, aby kvalita péče odpovídala tomu, co obnáší moderní pedopsychiatrie třetího tisíciletí a aby se děti vracely v co nejvyšší kvalitě do života,“ uvedl ministr zdravotnictví.

Nemocnici delší dobu chyběli atestovaní dětští psychiatři

DPN v Opařanech patří mezi pouhá tři pracoviště tohoto druhu v zemi. Navíc jako jediná nemocnice v republice má specializované oddělení pro pacienty s těžkými neuro-vývojovými poruchami a disruptivními projevy.

Jihočeský hejtman Martin Kuba uvedl, že opařanská nemocnice představuje unikátní zdravotnické zařízení. „Je třeba si říct, že něco podobného nevybudujeme tak, že postavíme dům a dáme do něj postele. V případě Opařan se jedná o organizaci postavenou na práci lidí. Proto je klíčová zpráva, že Opařany nekončí a navíc se budou rozvíjet a mají představu, jak budou vypadat za pět nebo deset let,“ řekl Kuba.

Nemocnici delší dobu chyběli atestovaní dětští psychiatři, z nichž v zařízení zůstaly jen ředitelka a primářka. Obě dvě však loni v prosinci odcházely do důchodu, a Opařanům tak hrozilo, že nebudou mít kvalifikovaný personál. Nemocnici se nakonec podařilo sestavit tým lékařů, kteří v ní nyní pracují.

Opařanská nemocnice má 60 lůžek, což představuje 13 procent z celkového počtu pedopsychiatrických lůžek v České republice. Přibližně 50 procent hospitalizovaných pacientů ve věku od tří do 18 let je z Jihočeského kraje. Za rok zařízení léčí na lůžkách a v ambulancích kolem tisícovky dětí z celé republiky. DPN se loni stala vítězem projektu Kvalitní a bezpečná nemocnice 2021. Cenu uděluje Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví.

Areál nemocnice je v barokním komplexu bývalého opařanského zámku, což byl původně od počátku 18. století jezuitský klášter. Po několika majetkových změnách začal provoz psychiatrické léčebny pro dospělé v září 1887. Psychiatrickou péči o dospělé v roce 1924 nahradila dětská psychiatrie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dětská psychiatrická nemocnice Opařany

Štítky ČR, nemocnice, správa, vláda, děti, Opařany, lékař, Martin Kuba, Vlastimil Válek, ODS, TOP 09, okres Tábor, pacient, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětské psychiatrické nemocnici v Opařanech by do roku 2024 mělo přibýt lékařů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.