Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Budějcká nemocnice vyzkoušela novou metodu léčby mozkové mrtvice

Lékaři v českobudějovické nemocnici vyzkoušeli novou metodu léčby pacientů s mozkovou mrtvicí, u nichž nefungovaly běžné postupy. Téměř šedesát procent vybraných pacientů bylo po zákroku znovu soběstačných. Principem je užití mozkového bypassu nebo rozříznutí a zprůchodnění zasažené cévy. Na pilotním projektu spolupracovali budějčtí lékaři spolu s Fakultní nemocnicí Ostrava.

„Nejdříve mě začaly brát křeče do levé ruky. Potom mi vypadávaly předměty z ruky a podlamovaly se nohy. Nenapadlo mě ale, že se jedná o mozkovou mrtvici,“ vypráví muž, který na konci května podstoupil operaci mozku. „Byl jsem rád, že jsem se dostal do takového týmu, který mě dostal zpátky do života. Díky němu necítím žádná omezení. Jezdím na kole, chodím na procházky,“ popisuje.

Byl jedním z téměř 300 pacientů, ke kterým v letošním roce vyjížděla Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje s podezřením na mozkovou mrtvici. A byl také jedním z těch, kteří podstoupili novou metodu léčby, kterou vyzkoušeli lékaři z českobudějovické a ostravské fakultní nemocnice.

Standardním postupem při léčbě mozkové mrtvice je rozpuštění sraženiny v mozkové cévě pomocí látky podané do žíly nebo její odstranění přístupem přes tříslo. Obě metody se vhodně kombinují podle stavu pacienta. Během pěti let léčila ostravská a budějcká centra popsanými metodami celkem 1121 pacientů. U 47 z nich ale postupy nefungovaly. Nemocnice proto vytipovaly pacienty, u kterých metody selhaly, a nabídly jim nový způsob léčení.

„Chirurgická metoda zprůchodnění mozkové cévy je k dispozici již od 70. let minulého století. Provádí se buď přes mozkový bypass nebo rozříznutím cévy, jejím zprůchodněním a zašitím. Bohužel se nikdy nepodařilo prokázat, že tyto metody pomáhají,“ vysvětlil zástupce primáře neurochirurgického oddělení českobudějovické nemocnice Jiří Fiedler.

Data poskytli čeští lékaři jako první na světě

Téměř tři pětiny operovaných pacientů se ale podle výsledků staly znovu plně soběstačnými. „Naše výsledky ukázaly, že s chirurgií lze i po selhání standardní terapie dosáhnout po prodělání cévní mozkové příhody soběstačnosti až v 60 procentech případů,“ dodal s tím, že data, která čeští lékaři poskytli jako první na světě, musí být nyní ověřena větší studií.  

Mozková mrtvice patří mezi tři nejčastější příčiny úmrtí v České republice. Typickým příznakem je například pokles koutku úst. „Ale může to být porucha hybnosti nebo náhlá porucha řeči, kdy člověk není schopný číst a rozumět," uvedl Martin Roubec, vedoucí lékař Komplexního cerebrovaskulárního centra Fakultní nemocnice Ostrava.

Na studii, která by zjištěná data ověřila, lékaři pracují. Roubec dodal, že proces, který zajistí, že se metoda stane standardní léčbou, kterou budou zdravotnická nařízení nabízet, potrvá ještě několik let.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice České budějovice

Štítky mozková mrtvice, Nemocnice České Budějovice, Fakultní nemocnice Ostrava, operace, léčba, mrtvice, pacient, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, Jiří Fiedler, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcká nemocnice vyzkoušela novou metodu léčby mozkové mrtvice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.