Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na jihu Čech výrazně vzrostl počet případů boreliózy. Nejvíce jich je na Českobudějovicku

Oproti minulému roku evidují jihočeští hygienici v tomto období až dvojnásobný nárůst počtu potvrzených případů lymeské boreliózy. Mezi okresy nejhorší situace na Českobudějovicku. Aktivita klíšťat má být podle Českého hydrometeorologického ústavu i v následujících dnech vysoká a lidé by si tak měli dát pozor.

Jihočeští hygienici registrují aktuálně celkem 184 potvrzených případů lymeské boreliózy, což je o 90 více než loni. K markantnímu nárůstu výskytu této infekce došlo především na Českokrumlovsku a Českobudějovicku, kde hygienici zaznamenali až dvojnásobný počet případů.

„Vzhledem k počtu obyvatel jihočeských okresů je v relativním porovnání vysoký výskyt především na Českokrumlovsku, kde je letos 33 potvrzených případů lymeské boreliózy, loni to bylo jen 11. V absolutních číslech pak registrujeme nejvyšší výskyt boreliózy na Českobudějovicku, kde bylo potvrzeno 64 případů, loni v tomto období to bylo 25,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Situace je podobná i na dalších místech v Jihočeském kraji. Například Táborsko minulý rok zaznamenalo pouze pět případů onemocnění boreliózou, letos už to je 27. Naopak nejmenší výskyt infekce hlásí ze západní části kraje, na Písecku mají doposud jen pět potvrzených případů, na Strakonicku šest a na Prachaticku osm.

Mimo to se ale také dvojnásobně zvýšil výskyt klíšťové encefalitidy, která se letos na jihu Čech potvrdila už u 42 lidí.

„U klíšťové encefalitidy v týdnu přibylo 7 nových případů, registrujeme nyní celkem 42 potvrzených případů, loni v tomto období jsme jich měli 21, tedy polovinu,“ informovala Kotrbová s tím, že na Českobudějovicku jich je aktuálně deset, na Jindřichohradecku a Českokrumlovsku devět. V ostatních okresech je výskyt nemoci nižší a na Písecku zatím dokonce nezaznamenali případ žádný.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky klíště, borelióza, onemocnění, nemoc, nárůst, Jihočeský, hygiena, lymská borelióza, okres České Budějovice, Česko, Český hydrometeorologický ústav, okres Český Krumlov, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, okres Písek, Jihočeský kraj, okres Tá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech výrazně vzrostl počet případů boreliózy. Nejvíce jich je na Českobudějovicku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.