Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jihočeští hygienici od začátku prázdnin provedli přes stovku kontrol na letních táborech

V Jihočeském kraji se na letních táborech a dalších rekreačních akcích vystřídá téměř 37 tisíc dětí. Do začátku druhé poloviny prázdnin stihli jihočeští hygienici provést více než sto kontrol, přibližně dvě desítky z plánovaného počtu 125 kontrol jim ještě zbývají. Zatím řešili tři onemocnění s hromadným výskytem, žádný z táborů však zavírat nemuseli.

„Dosud jsme nemuseli vydat žádný zákaz konání akce ani jsme nezjistili neohlášenou akci. Za první měsíc prázdnin jsem řešili ve dvou případech onemocnění s hromadným výskytem, která byla klasifikovaná jako epidemie. V červenci šlo o zotavovací akce na Táborsku a Jindřichohradecku. Třetí podobnou událost jsme zaznamenali nyní v prvním srpnovém týdnu na letním táboře na Písecku,“ informovala šéfka jihočeských hygieniků Kvetoslava Kotrbová.

V první polovině července se problémy vyskytly na skautském táboře na Jindřichohradecku, na kterém se v první polovině července objevily zažívací potíže u dvaceti dětí. Laboratorně pak u nich byly potvrzeny noroviry. Další zdravotní komplkace zaznamanla kontrola na fotbalovém soustředění na Táborsku, kde postupně onemocnělo rovněž asi dvacet účastníků akce. V tomto případě hygienici potvrdili, že se jednalo o gastroenteritidu a organizátor soustředění předčasně ukončil.

Poslední případ z Písecka postihly zažívací potíže celkem osm dětí a jednoho dospělého, u nichž šlo o akutní gastritidu. Vzhledem k velikosti akce, které se ve chvíli potvrzení výskytu onemocnění účastnilo 240 dětí, 15 vedoucích a dalšího technického personálu, se hygienici museli uchýlit k zavedení protiepidemických opatření včetně izolace nemocných. „Zavedena byla úprava režimu stravování a návštěv společných prostor, dále bylo nutné zamezení fyzického kontaktu mezi účastníky akce a nově příchozích rekreantů z dalších nastupujícíh turnusů,“ uvedla Kotrbová.

V Jihočeském kraji se zatím uskutečnilo 354 rekreačních akcí, kterých se zúčastnilo téměř 37 tisíc dětí, což je zatím podle dat hygieniků o jeden a půl tisíce méně než o loňských prázdninách. Celkově zatím hygiena provedla 109 kontrol z plánovaných 125 a udělila při nich dvě blokové pokuty v celkové výši 11 tisíc korun. Postihy dostali organizátoři za zamrazování syrových potravin s za nedostatečné zajištění nezávadné pitné vody.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky tábor, děti, kontrola, hygiena, Jihočeský, letní, dětský tábor, Jihočeský kraj, nemoc, Kvetoslava Kotrbová, okres Tábor, okres Jindřichův Hradec, okres Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští hygienici od začátku prázdnin provedli přes stovku kontrol na letních táborech  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.