Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Za týden v kraji přibylo přes dvacet pacientů nakažených boreliózou

Jihočeští hygienci evidují za poslední týden výrazný nárůst počtu potvrzených případů lymeské boreliózy. Nejhorší situace je na Českobudějovicku, kde bylo od začátku sezony potvrzeno už přes sedm desítek případů. Oproti loňsku se jedná o dvojnásobek. Aktivita klíšťat zůstává v těchto dnech na většině území kraje na střední úrovni.

Celkem 24 nových případů lymeské boreliózy zaznamenali za uplynulý týden hygienci na jihu Čech. V porovnání s předchozím obdobím se jedná o výrazný mezitýdenní nárůst. Aktuálně bylo letos potvrzeno již 225 případů. Nejhorší bilanci má mezi okresy Českobudějovicko, situace je špatná také na Českokrumlovsku. Naopak nejméně případů boreliózy evidují na Písecku.

„Vzhledem k počtu obyvatel je v relativním porovnání vysoký výskyt především na Českokrumlovsku, kde je 45 potvrzených případů lymeské boreliózy. V absolutních číslech nejvyšší výskyt registrujeme na Českobudějovicku, kde bylo do této chvíle potvrzeno celkem 73 případů, vloni v tomto období to bylo 33,“ informovala ředitelka Krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová a doplnila, že relativně vysoký výskyt je i na Táborsku, kde hygienici letos potvrdili zatím 41 případů. Lépe jsou na tom například okresy Prachatice s osmi, Strakonicko s devíti a zmiňované Písecko s pouhými šesti potvrzenými případy.

ke žvýšení došlo také v příapadě klíš'tové encefalitidy. Za týden přibylo v kraji 10 nových případů. I to je podle hygieniků vysoký mezitýdenní nárůst. Aktuálně je v Jihočeském kraji již 59 potvrzených případů, přičemž loni to bylo jen 29. Nejhorší situace je stejně jako v případě lymeské boreliózy na Českobudějovicku.

Aktivita klíšťat v těchto dnech zůstává převážně na střední úrovni, v horských oblastech Šumavy je mírná.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky klíště, borelióza, encefalitida, onemocnění, nemoc, lymská borelióza, okres České Budějovice, okres Český Krumlov, okres Písek, Česko, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, okres Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za týden v kraji přibylo přes dvacet pacientů nakažených boreliózou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.