Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Aktivita klíšťat v kraji nadále klesá. Letos byla však jedna z nejvyšších

Aktivita klíšťat je podle predikce Českého hydrometeorologického ústavu pro příští dny pro celé území Jihočeského kraje na nejnižším stupni. Hygienici k tomuto týdnu evidují celkem 378 případů lymeské boreliózy, za poslední týden jich přibylo 12. Potvrzeno letos zatím bylo i 95 případů klíšťové encefalitidy. Situace je nejhorší na Českobudějovicku.

„Nejvyšší počet případů lymeské boreliózy registrujeme na Českobudějovicku, kde bylo potvrzeno 123 případů. Vloni v tomto období zde bylo jen 56 případů, tedy o 67 méně než letos,“ uvedla šéfka jihočeských hygieniků Jaroslava Kotrbová. V rámci celého kraje se pak v celkových číslech jedná o nárůst o více než 158 případů.

Největší meziroční nárůst hygienici zaznamenali ve třech okresech. Jedná se o již zmiňované Českobudějovicko, poté Českokrumlovsko, kde je nárůst o 60 případů z loňských 20 na 80. K významnému nárůstu došlo také na Táborsku, tam hygienici evidují 77 případů oproti loňským 24. Naopak na Jindřichohradecku došlo k poklesu. Loni zde měli v tomto období celkem 77 potvrzených případů boreliózy, letos to však bylo jen 61. „Nižší výskyt pozorujeme také v západních okresech kraje, jedná se například od Prachaticko s 18, Strakonicko s 10 a Písecko s 9 potvrzenými případy lymeské boreliózy,“ zmínila Kotrbová.

U klíšťové encefalitidy registruje Krajská hygienická stanice celkem 95 potvrzených případů. To je oproti loňsku nárůst o 29. „Když se podíváme na jednotlivé okresy kraje, tak na Českobudějovicku máme aktuálně 25 potvrzených případů, 20 je na Českokrumlovsku, 11 na Jindřichohradecku, 12 případů registrujeme na Strakonicku a 14 na Prachaticku,“ upřesnila Kotrbová. Menší výskyt klíšťovky pak mají v okresech Tábor a Písek, kde je doposud méně než dest potvrzených případů. Nejvyšší meziroční nárůst tohoto onemocnění lze pozorovat na Českokrumlovsku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky klíště, borelióza, onemocnění, klíšťovka, hygiena, lymská borelióza, okres České Budějovice, Český hydrometeorologický ústav, Jihočeský kraj, okres Český Krumlov, okres Jindřichův Hradec, okres Prachatice, okres Strakonice, Krajská hygienická stanice, okr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivita klíšťat v kraji nadále klesá. Letos byla však jedna z nejvyšších  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.