Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Muž způsobil při prodávání nemovitostí škodu přes 11 milionů korun

Jindřichohradecká policie umístila do vazby muže, který je trestně stíhán pro zpronevěru. Při prodeji nemovitostí měl z lidí vylákat finanční částky a celkem způsobil škodu za více než 11 milionů korun.

Muž se věnoval prodeji nemovitostí a fungoval jako zprostředkovatel prodeje třetí osobě. „Dotyčný si měl neoprávněně přisvojit v období od počátku června 2018 do konce srpna 2019 finanční prostředky složené kupujícími jako části kupní ceny na své bankovní účty, které lživě deklaroval jako "depozitní" či "úschovní účty,“ informovala policejní mluvčí Hana Bílková Millerová.

Peníze mu klienti poslali na dobu stanovenou v kupní smlouvě či jejím dodatku. „Obviněný muž však ani po uplynutí této lhůty svěřené finanční prostředky z úschovy neuvolnil ve prospěch prodejce, ale měl si je ponechat pro vlastní potřebu a použít  je ve svůj prospěch, kdy takto měl jednat konkrétně v pěti případech při prodeji nemovitostí na Jindřichohradecku a Českobudějovicku,“ sdělila mluvčí. 

Jednáním muž způsobil škodu nejméně 7,5 milionu korun. Dotyčný následně převzal usnesení o zahájení trestního stíhání pro zpronevěru. To bylo vedeno na svobodě. 

Muž je ve vazbě

Obviněný si z toho ale nic nedělal a pokračoval v činnosti. Opět jako podnikající fyzická osoba v postavení zprostředkovatele sjednal 14. srpna 2021 kupní smlouvu mezi  prodávajícím a kupujícím. Předmětem smlouvy byl prodej rodinného domu v malé obci na Jindřichohradecku za více než čtyři miliony korun.

Následoval podobný scénář. Muž se zavázal uvolnit peníze, které získal, ale to se nikdy nestalo. Přijal jistinu v hodnotě dva miliony korun, jenž měl uvolnit po předložení výpisu z katastru nemovitostí, což nesplnil. Peníze použil pro svou potřebu a způsobil škodu nejméně čtyři miliony korun. 

„Dne 30.října na základě trestního oznámení poškozeného jindřichohradečtí kriminalisté znovu zahájili úkony trestního řízení. Po zadržení podezřelého muže téhož dne policejní komisařka vyhotovila usnesení o zahájení trestního pro trestný čin zpronevěra, které si peněz chtivý živnostník převzal. Dne 1. prosince vyhotovila podnět k návrhu na vzetí obviněného muže do vazby. Příslušný soud vazbu na trestně stíhaného muže uvalil. V případě soudem prokázané viny mu hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let,“ dodala Bílková Millerová.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky jižní čechy, policie, finance, nemovitost, zpronevěra, peníze, okres Jindřichův Hradec, okres České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Muž způsobil při prodávání nemovitostí škodu přes 11 milionů korun  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.