Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Případů klíšťové encefalitidy je dvakrát více než vloni

Jihočeský kraj se potýká s vysokým nárůstem klíšťové encefalitidy. V týdnu přibylo šest potvrzených případů. Dohromady jich je šestnáct. Dalších sezónních infekcí je naopak zatím méně než v loňském roce.

Nově potvrzené případy klíšťové encefalitidy přibyly na Českokrumlovsku a Táborsku. Je to o osm více než ve srovnatelném období loňského roku. „Šest potvrzených případů registrujeme na Českokrumlovsku, pět na Českobudějovicku, dva na Táborsku a po jednom na Jindřichohradecku, Strakonicku a Prachaticku. Od minulého týdne přibylo i deset potvrzených případů lymeské borreliózy. Té je v kraji prokázáno méně než vloni, kdy jsme ve srovnatelném období měli již sto jeden případ,“ uvedla epidemioložka KHS Jihočeského kraje Jitka Lunáčková.  

Klíšťata jsou v dosud trvajícím deštivějším počasí velmi aktivní, vyhovuje jim vlhko a teplo spíše než vyloženě suché léto. Český hydrometeorologický ústav, který aktivitu klíšťat sleduje a prognózuje, předpovídá na další tři dny devítku, což je nejvyšší riziko. Hygienici proto doporučují preventivní použití repelentů a po příchodu z přírody se rychle převléknout a dobře prohlédnout, protože je důležitá rychlost, s níž se klíště podaří objevit a správně odstranit.    

Meteorologové pravidelně sledují aktivitu klíšťat. Pro nastávající víkend je na nejvyšším riziku.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky klíšťata, hygiena, Jihočeský kraj, klíšťová encefalitida, klíště, okres Tábor, okres Český Krumlov, Český hydrometeorologický ústav, okres České Budějovice, okres Jindřichův Hradec, okres Prachatice, okres Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Případů klíšťové encefalitidy je dvakrát více než vloni  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.