Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Lipensko jako před covidem. Turisté zaplňují hlavně menší penziony

Provozovatelé hotelů a penzionů na Lipensku aktuálně evidují velký zájem o ubytování. Jejich kapacity na léto jsou už v tuto chvíli buď vyprodané, nebo zbývají poslední volná místa. Velká část hostů přijíždí už v červnu, obsazenost je v tuto chvíli dokonce větší než před pandemií.

Do oblasti v okolí lipenské přehrady míří především tuzemští turisté. Ti zahraniční zatím s rezervací pobytů váhají, jejich počty jsou totiž výrazně nižší než dříve. I přesto je ale obsazenost zdejších ubytovacích zařízení velmi vysoká, a to především v menších penzionech, které si vybírají hlavně rodiny s dětmi.

„Od půlky června do konce srpna, kromě několika dní, máme plně obsazeno. Zájem byl obrovský a vyprodáno máme prakticky od února. Loňská sezona se plnila jen velmi pozvolna, a i v květnu jsme mohli nabídnout týdenní pobyt pro rodiny s dětmi. Oproti loňsku přibývá i cizinců, těch bylo loni minimálně,“ popisuje místní podnikatel Michal Rolčík, provozovatel penzionu Výtoň v Přední Výtoni. K dispozici zde mají 13 lůžek.

V podobné situaci se nachází například i jeden z hornoplánských penzionů U Pešků, který disponuje kapacitou 30 lůžek. „Červenec je téměř plný, srpen také. Výborně obsazený jsme měli také červen,“ zmiňuje jeho majitelka Irena Pešková.

Poslední místa nabízí například i hotel České Žleby ve stejnojmenné obci v horním Lipensku na území NP Šumava. Na letní prázdniny tu mají zaplněných asi osmdesát procent ze své celkové kapacity 60 lůžek. „Aktuálně léto spíš doprodáváme. Zbývají jednotlivé dny a pokoje. Lidé si letos pobyt objednávali spíše na poslední chvíli. Jsou opatrní a vyčkávají, dříve jsme mívali plno s větším předstihem,“ říká vedoucí zdejší recepce Barbora Švarcová.

Zatímco menší penziony doprodávají poslední místa, větší hotely o sto a více lůžkách mohou zatím stále nabídnout i týdenní pobyty. I oni si všímají nebývalého zájmu právě o červnové pobyty. „Červen nám zaplňuje především firemní klientela. Ta v minulých letech nebyla vzhledem ke covidu. Obsazenost se v našem resortu vyvíjí podobně jako v minulých letech, v letních termínech k nám přijíždějí především rodiny s dětmi,“ přibližuje Alžběta Mikešová z Resortu Amenity v Lipně nad Vltavou, který má v nabídce celkem 190 lůžek. Více než osmdesát procent je zde již obsazených.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Lipensko, turismus, turisté, léto, prázdniny, ubytování, Lipno, hotel, penzion, kapacita, lůžko, rodina, Vodní nádrž Lipno, Barbora Švarcová, Přední Výtoň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lipensko jako před covidem. Turisté zaplňují hlavně menší penziony  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.