Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nový rektor Jihočeské univerzity nebyl zvolen

Čtvrtek 8. prosince byl pro Jihočeskou univerzitu důležitým dnem. V závěru srpna letošního roku totiž náhle opustila nejen křeslo rektorky, ale také všechny své blízké profesorka Magdalena Hrabánková, a proto bylo třeba zvolit nového rektora.

Úderem 15. hodiny se v budově rektorátu na Branišovské ulici sešel univerzitní akademický senát. Na místě bylo 13 žen a 31 mužů, jeden člen byl z voleb omluven. Akademický senát tvoří studenti a vyučující z celé Jihočeské univerzity.

Na programu jednání akademického senátu byly celkem tři body. Tím prvním bylo shrnutí dvou hlasování per rollam (tento způsob hlasování je využíván pro situace, kdy usnášeníschopná skupina musí nějakou záležitost neodkladně projednat a aktuálně není možné se fyzicky sejít, hlasuje se tedy například přes internet), a to o docentu Kouřilovi a dále o složení volební komise.

Druhým bodem byla diskuse k dokumentu číslo 288/11 Věcný záměr zákona o vysokých školách, ve kterém se řeší mimo jiné také školné. Předseda akademického senátu Michal Bauer vznesl dotaz, jak se k tomuto návrhu ostatní členové staví. Kritice bylo podrobeno ustanovení rady pro vědu, výzkum a inovaci. Dále zde zazněl názor, že jde o radikální omezování univerzitních práv a svobod. Například ve třetí části se jedná o jasné porušení práva. Stanovisko Jihočeské univerzity bude projednáno a zasláno na Radu vysokých škol a také na ministerstvo školství.

Třetím a hlavním bodem programu jednání byla volba rektora. Předseda Michal Bauer přednesl úvodní slovo, ve kterém mimo jiné zmínil, že situace je velmi napjatá, vážná a důležitá. Vše kolem volby nového rektora bylo pečlivě naplánováno, aby nebyla možnost zpochybnění regulérnosti voleb a vše proběhlo v naprostém pořádku. Pak seznámil přítomné akademiky podrobně s celým postupem voleb.

Hlasování proběhlo ve třech kolech. Každý ze zúčastněných hlasoval samostatně v tajném hlasování. Kandidáti, kteří byli představeni 6. prosince, byli Libor Grubhoffer, Tomáš Polívka a Miloslav Šoch. K vítězství bylo zapotřebí získat 23 hlasů.

V prvním kole získal Libor Grubhoffer 18 hlasů, Tomáš Polívka o jeden hlas méně a pro Miloslava Šocha hlasovalo devět členů akademického senátu. Ve druhém i třetím kole byl výsledek stejný - Libor Grubhoffer 22 hlasů, Tomáš Polívka 20 hlasů, Miloslav Šoch nedostal žádný hlas a dva členové se zdrželi hlasování. Stačil tedy jenom jeden jediný hlas a rektor již mohl být zvolený!
 
Členové akademického senátu odhlasovali, že představení kandidátů proběhne 10. ledna 2012 ve 14 hodin a nová volba se uskuteční proběhne ve čtvrtek 12. ledna od 15 hodin opět v budově rektorátu v Českých Budějovicích.

Nezbývá tedy nic jiného, než pánům akademikům v dalším kole voleb rektora Jihočeské univerzity popřát šťastnou ruku! O výsledcích vás samozřejmě budeme informovat.

Dosavadní rektoři Jihočeské univerzity:
1992 – 1998 doc. PhDr. Jiří Divíšek, CSc.
1998 – 2004 prof. Ing. František Střeleček, CSc., dr. h. c.
2004 – 2011 prof. PhDr. Václav Bůžek, CSc.
2011 prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., dr. h. c., prof. h. c.

Napsala Bohdana Majerová

Štítky Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, volby, Magdalena Hrabánková, Libor Grubhoffer, Michal Bauer, Václav Bůžek, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Rada vysokých škol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový rektor Jihočeské univerzity nebyl zvolen  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.