Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Prachatice opraví horskou chatu na vrcholu Libín, otevřou ji nejdřív v roce 2025

Prachatice opraví horskou chatu na vrcholu Libín. V létě 2025 by tam měla začít fungovat restaurace s terasou. Vedlejší budova bude připravená pro ubytování, ale kvůli vysokým cenám stavebních prací se její úpravou bude radnice zabývat případně v dalších fázích oprav. Menší objekty na vrcholu město odstraní. Odhad nákladů byl za předchozího vedení radnice 25 milionů korun. Po úpravách projektu a bez prostor na ubytování bude částka 20 milionů korun. Opozice kritizovala to, že se nyní nepočítá s ubytováním turistů. Radní letos na jaře avizovali, že i s ubytováním by byly náklady významně vyšší než 25 milionů.

„Jestli je něco pro město Prachatice typické, tak je to krásná okolní šumavská příroda, které vévodí vrchol kopce Libína. Naši předci tam moudře před mnoha lety udělali krásnou rozhlednu, také tam moudře udělali krásnou horskou chatu, kam se mohlo chodit a využít občerstvení. Rozhledna funguje, ale ta horská chata bohužel nefunguje, takže naším záměrem je, aby i pro ty, kteří se chtějí podívat na Prachatice z výšky nebo chtějí navštívit rozhlednu, aby tam bylo zázemí kvalitní horské chaty," řekl starosta Jan Bauer (ODS).

Stavět by se mohlo začít v květnu příštího roku. Město se zatím zaměří jen na centrální budovu, která bude sloužit jako restaurace s venkovní terasou. Vedlejší budovu připraví pro ubytování, ale zatím zakonzervuje. Na přespání připraví pro turisty čtyři lůžka. „Provoz ukáže, jestli je ubytování dostatečně výnosné na to, aby se tato část mohla rozšířit. Ubytování se zredukovalo na míru, která je ekonomicky bezpečná," řekl architekt Michal Fišer.

Málo míst na ubytování dnes kritizoval bývalý starosta, dnes opoziční zastupitel Martin Malý (Nezávislí). Sám koupi chaty již dříve odmítal. „Ubytování tam bylo to hlavní, na čem mohl projekt stát. Teď z ubytování skoro nic nezbude," řekl Malý. Starosta Bauer reagoval, že ubytování není tak ekonomicky zajímavé, jak si laici myslí.

Prachatice koupily chatu, která byla několik let zavřená, v roce 2019 za 8,6 milionu korun. Opoziční zastupitel Robert Zeman (Pro Prachatice) tehdy řekl, že chata je strategické místo pro turistický ruch i historii města.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Elmira Talířová

Štítky správa, turistika, reality, Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prachatice opraví horskou chatu na vrcholu Libín, otevřou ji nejdřív v roce 2025  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.