Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Pohled od šampionů

Milí přátelé budějovické historie, letošní úspěšné mistrovství světa v hokeji pomalu upadá do zapomnění, nicméně pojďme se ještě k hokeji vrátit, a to sice do února roku 1949. Ve švédském Stockholmu právě skončilo mistrovství světa. A Československo je v euforii – naši hokejisté vyhráli a na Kanadu zůstaly „jen“ stříbrné medaile.

Radost po celé republice je veliká. O několik týdnů později pošťák doručuje do českobudějovické restaurace pohled, který je určen „Všem stálým hostům hospody U Stadionu“. Text na černobílé pohlednici je jednoduchý a krátký – „Moc pozdravů z mistrovství světa zasílá Macelis“ a následují podpisy téměř celého mužstva. V reprezentaci byli tehdy tři hokejisté, kteří měli vztah k našemu městu – Jiří Macelis, Čeněk Pícha a František Vacovský. A sympatické bylo, že i v té radosti Jiří Macelis nezapomněl na své kamarády.

Možná, že vás napadlo, kde byla ta hospoda U Stadionu? Ve čtyřicátých letech minulého století ještě samozřejmě nestála Budvar aréna. Zápasy se odehrávaly na zamrzlém Slepém rameni, odkud je to jen kousek k nynější restauraci U Tří sedláků. A ta se právě dříve jmenovala U Stadionu. Hosty zde tehdy obsluhoval pan František Klečka, který si restauraci v roce 1947 pronajal.

P.S. nedá mi to a musím se ještě zmínit o nelehkém osudu autora zmíněného pohledu štamgastům hospody U Stadionu - Jiřího Macelise.

Jiří Macelis měl jet reprezentovat Československo na mistrovství světa do Londýna v roce 1950. Nakonec československý tým neodcestoval, kdy záminkou bojkotu bylo údajné nevydání anglického víza pro rozhlasového reportéra. Hráči byli naštvaní a sešli se v jedné pražské hospodě. No a jak to tak bývá, po několika skleničkách došlo na „nevhodné písničky“ a ještě „nevhodnější politická hesla“. Vše samozřejmě z povzdáli sledovali příslušníci STB. Důsledky „rebelie“ byly tvrdé. Jiří Macelis byl odsouzen na dva roky nepodmíněně a trest si odseděl na Pankráci, Borech a Jáchymově. Potěšilo mne, že Jiří Macelis měl tolik síly, že se po návratu z vězení znovu dokázal vrátit do nejvyšší hokejové soutěže.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky Martin Maršík, Milan Binder, blog

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanislav Tomas

Malý doplněk. Tam, kde je dnes Budvararena byla umělá ledová plocha od roku 1945 (po pražské Štvanici druhá nejstarší v Československu). Macelis byl obviněn kvůli učebnici angličtiny, kterou měl u sebe, což naznačovalo, že chce emigrovat.

Neděle, 23. června 2024, 12:33Odpovědět

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Pohled od šampionů  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.