Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VIDEO: Ledová magistrála na Lipně se možná otevře o posledním únorovém víkendu

Ledová magistrála pro bruslaře na lipenské přehradě se možná pro veřejnost poprvé v této sezoně otevře o víkendu 24. a 25. února. Nasvědčuje tomu předpověď počasí pro nejbližší dny. Podle meteorologů by měl být celý zbytek února v Jihočeském kraji mrazivý. V současnosti led na lipenské přehradě dosahuje tloušťky deset centimetrů. Magistrála může být otevřena pro veřejnost v momentě, kdy bude mít led osmnáct centimetrů.

„Prohrnuli jsme část tratě kolem Lipna nad Vltavou. Chceme, aby sníh nebránil silnějšímu promrznutí. Neznamená to však, že bychom lidem povolili v tomto úseku bruslit. Stále to nedoporučujeme, protože led by se mohl při větším náporu prolomit. Na některých místech má opravdu jen několik centimetrů a může dojít k proboření,“ uvedl mluvčí lipenského Skiareálu Vojen Smíšek.

Teploty v Jihočeském kraji včera, v pondělí 19. února, nad ránem klesly pod minus deset stupňů Celsia. Ve vyšších polohách, mezi něž patří právě i lipenská nádrž, dosahovaly až minus patnáct stupňů Celsia.

„Počasí se v nejbližších dnech nezmění. Spíš předpokládáme, že bude mrznout ještě více,“ řekla Miloslava Starostová z českobudějovického hydrometeorologického ústavu. 

Smíšek uvedl, že pokud se potvrdí předpověď, mohla by se magistrála, která na přehradě spojuje Lipno nad Vltavou, Frymburk a Přední Výtoň, otevřít pro veřejnost koncem týdne. „Lidé už na Lipně bruslí teď, ale pořád opakujeme, že vzhledem k tloušťce ledu to zatím není ještě bezpečné,“ upozornil Vojen Smíšek.


Zdroj: Facebook Skiareál Lipno.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky ledová magistrála, Lipno, brusle, led, počasí, Vodní nádrž Lipno, Jihočeský kraj, Lipno nad Vltavou, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Ledová magistrála na Lipně se možná otevře o posledním únorovém víkendu  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.