Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Vyberte si 21 volených

Dvojí kvalita potravin. Nelegální migrace. Bezpečnost. Zdanění velkých nadnárodních firem. Čtyři věci, jejichž řešení považují Češi za klíčové. Ale také záležitosti, se kterými Česká republika sama nepohne. Premiér těžko přijde za Markem Zuckerbergem a neoznámí mu, že odteď bude Facebook platit vyšší daně. Stejně tak zcela určitě sám holýma rukama nevyřeší nelegální migraci. Vždycky k tomu budeme potřebovat ostatní státy, se kterými můžeme společně prosadit to, na co sami nemáme.

Dost se píše o tom, že Čechy Evropa nezajímá. Jenže to není pravda. Trápí vás dvojí kvalita potravin? Evropská záležitost. Máte strach z nelegální migrace? Opět – evropská záležitost. Vlastně se dá říct, že Čechy Evropa nikdy nezajímala víc než v posledních letech.

Pokud jste si výše popsané dosud nespojili s volbami do Evropského parlamentu tento pátek a sobotu, teď je vhodná chvíle.

Chápu, že volby začínají být mírně otravnou záležitostí. V letech 2016 až 2026 nemine rok, kdy bychom nešli k volebním urnám. Najít si proto důvod, proč radši odjet na víkend dřív než jít volit, nedá asi moc práce. Jenže právě současná konstelace, kdy se máme v Česku objektivně dobře a většina problémů, které potřebujeme řešit, vyžaduje spolupráci s ostatními partnery, dává jasný důvod, proč byste těm volbám měli věnovat chvíli svého času.

Autorem je Tomáš Prouza, bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Dalších pět let totiž bude 21 Čechů řešit přesně to, co nás všechny trápí nejvíc. A je pouze na nás, jestli k tomu pustíme někoho, s kým souhlasíme, nebo vlastní absencí pomůžeme těm, se kterými bychom nešli ani na pivo.

Už slyším, jak se ozývá, že „21 europoslanců je málo“ a „s takovým počtem nemáme šanci nic dokázat“. Vážně? Máme víc europoslanců než Švédsko, Rakousko nebo Finsko a stejně jako Belgie, Portugalsko nebo třeba Maďarsko. Z těch počtů jsme tedy vyšli dobře.

Navíc to není jen o číslech a hrubé hlasovací síle. 21 českých europoslanců není stádo, které na pár dní přijede do Bruselu nebo Štrasburku něco „odmávat“ a pak jede domů. Tyhle lidi si platíme za to, aby lobbovali za Česko. Aby do různých nařízení a směrnic dostávali česká řešení. Tak na to, prosím, myslete už tenhle pátek a sobotu. Je pouze na vás, jestli tam pošlete zdatného obhájce českých zájmů, nebo zpohodlnělého „mávače“.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky komentář, volby, EU, Česko, migrace, Mark Zuckerberg, Facebook, Evropa, europoslanec, Evropský parlament, Tomáš Prouza, Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky

KOMENTÁŘ: Vyberte si 21 volených  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.