Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Roušky i při výuce? Opatření musí nejprve schválit ministerstva, doplňuje včerejší vyjádření hygiena

Krajská hygienická stanice Jihočeského kraje uvedla v úterý večer na správnou míru informace o povinnosti roušek na školách i při výuce. Podle krajské ředitelky Kvetoslavy Kotrbové musí zavedení mimořádného opatření nejprve odsouhlasit ministerstvo zdravotnictví a školství. Původní informace, kterou citovala většina českých médií, není přesná.

Mediím byla po úterním jednání Bezpečnostní rady Jihočeského kraje adresována zpráva začínající větou „Bezpečnostní rada kraje v úterý 15. září na svém jednání rozhodla o dalších mimořádných opatřeních. Povinné budou nově roušky na školách a změní se testování u osob, kterým byla nařízena karanténa,“ začínala zpráva.

Nejvíce nám mohou pomoci občané. Proti koronaviru bojujme ohleduplností, říká krajská hygienička Kvetoslava Kotrbová

Čím dál častěji je v médiích skloňováno jméno Kvetoslavy Kotrbové. Ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje nyní čelí nelehké situaci. Kvůli koronaviru funguje celá stanice už sedmý měsíc pod extrémním zatížením. Sama Kotrbová smeká...

„Roušky budou nutné na druhém stupni základních škol, na středních a vysokých školách. A to nejen při pohybu po chodbách, ale také v průběhu výuky,“ dodala v tiskové zprávě hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD). Ve stejné zprávě se média také dozvěděla, že obě nařízení budou platit od pondělí 21. září.

To však není zatím jisté. Informaci v úterý večer uvedla na správnou míru ředitelka Krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. „Musím uvést, že dnes odpoledne jsem se dočetla v některých médiích řadu nepřesných informací a citací, týkající se dnešních výstupů Bezpečnostní rady Jihočeského kraje,“ napsala Kotrbová.

Podle ní musí zavedení roušek také při výuce schválit zainteresovaná ministerstva. „Shodli jsme se na tom, že by roušky ve třídách od druhého stupně výše mohly být jedním z opatření, které jsme již diskutovali se zřizovateli škol i jejich řediteli. Tyto návrhy samozřejmě musí odsouhlasit Ministerstvo zdravotnictví i Ministerstvo školství, a nikoliv, že rozhodně a neodvratně vstupují v pondělí v platnost. V případě, že tu bude panovat shoda všech dotčených institucí, Krajská hygienická stanice jako věcně příslušný orgán může v této věci vydat mimořádné opatření nebo doporučení,“ vysvětlila Kvetoslava Kotrbová.

Takové opatření by mělo zpomalit šíření nákazy koronavirem nejen mezi žáky, ale také pedagogy. „Členové rady dnes opravdu velmi dlouho diskutovali nad problémem vysokého výskytu nových případů mezi pedagogy a žáky jihočeských škol. Za dva týdny se tento problém dotýká téměř čtyřiceti škol, z nichž šest bylo uzavřeno. A není přeci řešením, aby šli zaměstnanci z karantény do karantény, rodiče sháněli hlídání pro svoje děti a školy neučily,“ potvrdila hygienička.

Ve statistikách je podle ní každý den vidět, jak se od žáků virus šíří na jejich rodiny, sourozence, rodiče a prarodiče. „A to je mimo jiné i jeden z důvodů, proč se před odběrovými místnostmi i v našem kraji již tvoří dlouhé fronty. A to nemluvím o vyčerpanosti a vysokém riziku, v němž se permanentně pohybuje personál infekčních oddělení nemocnic a odběrových míst,“ uzavřela.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky koronavirus, Ivana Stráská, školy, roušky, opatření, hygiena, KHS, Kvetoslava Kotrbová, rouška, Krajská hygienická stanice, Jihočeský kraj, rada, karanténa, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inka Sedláková

Tak doufejme, ze tam mají více rozumu než jihočeská rada - po včerejšku spis banda idiotů...

Čtvrtek, 17. září 2020, 10:55Odpovědět

Roušky i při výuce? Opatření musí nejprve schválit ministerstva, doplňuje včerejší vyjádření hygiena  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.