Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Povolení návštěv v nemocnicích zatíží už tak náročný provoz, tvrdí Asociace krajů. Přehodnoťte to, žádá Babiše a Blatného Kuba

Asociace krajů nesouhlasí se čtvrtečním prohlášením ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), který po jednání kabinetu uvedl, že návštěvy v nemocnicích bude umožňovat nové vládní nařízení. Podle předsedy asociace a jihočeského hejtmana Martina Kuby jde v aktuální situaci o naprosto nepochopitelný krok. Premiéra a ministra zdravotnictví proto žádá, aby svůj krok urychleně přehodnotili.

„Považujeme to za naprosto nepochopitelné v době, kdy jsou naše nemocnice v řadě krajů na limitu svých personálních i lůžkových kapacit a jen s mimořádným úsilím zdravotníci zvládají rostoucí počty pacientů, kteří jsou navíc mnohem častěji ve velmi vážném stavu. A v tento kritický okamžik, bez projednání s partnery v krajích, vláda přistoupí ke zrušení zákazu návštěv, který mimochodem platil celý prosinec, kdy situace byla mnohem klidnější než teď,“ uvedl předseda Asociace krajů a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Reagoval tak na prohlášení ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), který po čtvrtečním jednání kabinetu uvedl, že návštěvy v nemocnicích nově umožní vládní opatření. Podle nových pravidel by měl být při návštěvě v zařízeních následné péče vyžadován negativní test na koronavirus a respirátor. V případě lůžek akutní péče budou vyžadována hygienická a protiepidemická opatření, zejména respirátory.

Návštěvy pacientů ve zdravotnických zařízeních u všech poskytovatelů zdravotnických služeb s vymezením některých výjimek byly zakázány usnesením vlády s účinností od 5. prosince 2020. Toto rozhodnutí charakteru krizového opatření bylo dále 23. prosince 2020 prodlouženo.

Kuba uvedl, že rozumí snaze o podporu sociálního kontaktu nemocných, podle něj to ale přichází v nejméně vhodnou dobu. „Vím, že je to pro pacienty a jejich rodinné příslušníky velmi těžké, ale nechceme, aby se vystavili riziku nákazy a zároveň zatížili už tak náročný provoz nemocnic dalšími nutnými organizačními opatřeními, které s návštěvami souvisejí,“ zdůraznil. Premiéra Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Jana Blatného dopisem požádal, aby usnesené vlády okamžitě přehodnotili a zákaz návštěv v nemocnicích obnovili.

„Pevně věřím, že se nám díky obnovení zákazu návštěv a při respektování všech dalších systémových opatření podaří co nejrychleji situaci ve všech regionech zvládnout a ochránit tak co nejvíce našich spoluobčanů,“ uzavřel jihočeský hejtman.

Souhlasíte s povolením návštěv v nemocnicích?

Celkem hlasovalo141 čtenářů

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Tibitanzl

Štítky koronavirus, nemocnice, návštěvy, zákaz, Asociace krajů, Martin Kuba, návštěva, Jan Blatný, Asociace krajů České republiky, ministr zdravotnictví, Andrej Babiš, ANO 2011, ODS, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povolení návštěv v nemocnicích zatíží už tak náročný provoz, tvrdí Asociace krajů. Přehodnoťte to, žádá Babiše a Blatného Kuba  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.