Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Česku je podezření na výskyt britské mutace koronaviru

V Česku je podezření na výskyt takzvané britské mutace koronaviru, která je nakažlivější než nyní rozšířená varianta. Informaci dnes potvrdil Státní zdravotní úřad. Ten má v plánu oznámit bližší informace během příštího týdne. Jestli jde o jediné podezření nebo o více případů, zatím není jasné.

Podle dostupných informací se mutace poprvé objevila v polovině září v Londýně nebo v Kentu na jihovýchodě Anglie. Laboratorně zachycena byla v říjnu ze vzorku odebraného v září. V listopadu už nakažení touto mutací tvořilo podle serveru BBC v Londýně kolem čtvrtiny celkového počtu nových případů. A v polovině prosince to už byly dvě třetiny.

Britská mutace nového typu koronaviru byla v polovině prosince zaznamenána v Anglii. Nakažlivější varianta nákazy se dosud prokázala například v Německu, na Slovensku a v Maďarsku, podezření na výskyt mutace ohlásilo Rakousko.

„Britská varianta je spojována s rychlejším šířením viru. Bylo by tedy ještě důležitější dodržovat opatření ke snížení mezilidských kontaktů a dodržování protiepidemických opatření,“ řekl v týdnu Deníku N ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Rozšíření britské mutace může zvýšit zatížení pro nemocnice, které se starají o pacienty s nemocí covid-19. Před mutací ale podle ministra zdravotnictví očkované chrání dosavadní vakcíny včetně té od firem Pfizer a BioNTech, kterou zejména se nyní v Česku očkuje.

Ve světě zemřely už více než dva miliony lidí nakažených covidem-19. Vyplývá to z průběžně aktualizované statistiky americké Univerzity Johnse Hopkinse, která nynější pandemii sleduje globálně. Dohromady testy podle jejích údajů koronavirovou nákazu prokázaly u více než 93,4 milionu lidí. Nový koronavirus byl poprvé zachycen před více než rokem v Číně a na jaře minulého roku už naplno propukla celosvětová pandemie.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky koronavirus, vir, zdravotnictví, nákaza, COVID-19, Česko, VUI-202012/01, mutace, Londýn, Anglie, Německo, Kent, Slovensko, Maďarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku je podezření na výskyt britské mutace koronaviru  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.