Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ústav zveřejnil nežádoucí účinky vakcín proti covidu-19. Projevily se ve třech stovkách případů

Státní ústav pro kontrolu léčiv zveřejnil počet podezření na možné vedlejší účinky po očkování na covid-19. Ty má hlášeny ve 322 případech. Podle aktuální zprávy ústavu patří mezi nejčastější reakce horečka, zimnice, otok nebo zarudnutí v místě vpichu, únava, bolest hlavy, svalů nebo kloubů. Do úterý bylo v tuzemsku podáno zhruba 310 tisíc vakcín.

V Česku se zatím očkuje dvěma vakcínami, a to od firem Pfizer a BioNTech a od společnosti Moderna. V příštích dnech by měly do Česka dorazit také první dodávky vakcíny firmy AstraZeneca, kterou jako třetí registrovala pro použití v EU Evropská komise. Vakcínu dostávají především zdravotníci a senioři nad 80 let. Celkem bylo podle dat ministerstva zdravotnictví ke středečnímu večeru podáno 310 340 dávek a 65 916 lidí už dostalo i potřebnou druhou dávku.

U vakcíny společnosti Moderna je navíc mezi nejčastějšími nežádoucími účinky uváděna také nevolnost, zvracení, zarudnutí v místě vpichu, zduření a bolest podpažních uzlin.

„Tyto reakce se objevují s frekvencí velmi častou, u více než jednoho pacienta z deseti očkovaných. Jde o reakce, které patří mezi očekávané reakce prakticky všech vakcín,“ píše tisková mluvčí a vedoucí tiskového oddělení Státního úřadu pro kontrolu léčiv Klára Brunclíková.

Po očkování vyčkejte u lékaře

Mnoho léčivých přípravků včetně vakcín může v ojedinělých případech vyvolat závažnou alergickou reakci. Mezi ně patří anafylaktická reakce či anafylaktický šok. Takovéto reakce byly nahlášeny i po aplikaci vakcín proti covid-19. „Jedná se o náhle vzniklý a potenciálně život ohrožující stav,“ dodala.

Reakce nastává během krátké doby po podání vyvolávající látky, nejčastěji do 15 minut. Právě proto je třeba neodcházet hned po očkování od lékaře, ale počkat nejméně 15 minut v jeho blízkosti, protože v případě anafylaktické reakce je nutná okamžitá léčba.

 „Vzhledem k tomu, že hypersenzitivní reakce u vakcín proti covid-19 byly hlášeny až po udělení registrace, není zatím možné přesně stanovit jejich frekvenci, hlášeny byly dosud jen velmi vzácně,“ dodala Brunclíková.

Samotné vedlejší reakce může hlásit každý očkovaný skrze volně dostupný formulář. „Lékaři a všichni zdravotničtí pracovníci mají zákonem danou povinnost hlásit na Státní ústav pro kontrolu léčiv svá podezření na tyto závažné či neočekávané nežádoucí účinky. Hlásit na ústav je může i sám pacient,“ uzavřela mluvčí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FNUSA

Štítky očkování, SÚKL, vakcína, vedlejší účinky, covid, koronavirus, očkování proti COVID-19, Česko, Státní ústav pro kontrolu léčiv, Moderna, Pfizer, BioNTech, AstraZeneca, Evropská komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ústav zveřejnil nežádoucí účinky vakcín proti covidu-19. Projevily se ve třech stovkách případů  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.