Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeský kraj zatím další lékaře do nemocnic nepovolává

Kvůli kritické situaci kolem pandemie koronaviru mohou kraje do nemocnic povolat další lékařské či nelékařské zdravotní pracovníky. Jihočeský kraj tuto možnost podle hejtmana Martina Kuby (ODS) zatím nevyužije. V případě, že by k tomu ale mělo dojít, chce Kuba využití dalších zdravotníků nejprve projednat s řediteli krajských nemocnic.

„Chceme společně hledat cestu, aby jejich případné zapojení, pokud ho tedy budeme potřebovat, bylo logické a funkční," řekl hejtman Martin Kuba (ODS). Dodal, že už na stejné téma hovořil ve středu se zástupci ambulantních specialistů.

Hejtmani mohou do nemocnic povolat například právě ambulantní specialisty a také zaměstnance zařízení jednodenní péče i lůžkové péče tam, kde se zatím o covidové pacienty nestarají. Povinnost se naopak nebude vztahovat na lékaře takzvaného prvního kontaktu, tedy na praktické lékaře, dětské lékaře, gynekology a porodníky.

Jihočeský kraj má podle webu ministerstva zdravotnictví volných 18 lůžek pro covidové pacienty na odděleních ARO a JIP a 37 standardních lůžek s kyslíkem.

Počet pacientů s koronavirem v jihočeských nemocnicích dál stoupá. Momentálně je v kraji hospitalizováno 541 lidí, což je o 16 více než ve středu. Nejvyšší nárůst zaznamenali v Táboře, kde počet pacientů za posledních 24 hodin stoupl o 14 na současných 115.

Počet aktuálně nakažených na jihu Čech je 8184. V regionu se od začátku pandemie loni na jaře prokázala nemoc již u 68 090 lidí. Vyléčilo se jich 58 791. Od loňského března v souvislosti s covidem-19 zemřelo v kraji 1115 lidí.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Reifová

Štítky Jihočeský kraj, nemocnice, koronavirus, personál, lékaři, Martin Kuba, ODS, pandemie covidu-19, pacient, Kuba, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj zatím další lékaře do nemocnic nepovolává  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.