Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kriminalisté obvinili čtyři osoby v případu krácení daní známého obchodu s elektronikou

Čtyři osoby pro podezření z krácení daně v obchodě s elektrem obvinili kriminalisté v souvislosti s případem s krycím názvem Eden, který s nimi začali řešit v červnu letošního roku také celníci a pracovníci finančního úřadu. Policie uvádí, že jde o známou společnost E... s. r. o., podle Budějcké Drbny je jí Elektra PV s. r. o., jež provozovala internetový e-shop levneelektro.cz. Státu měla být způsobena škoda ve výši 42 milionů korun.

„Jak kriminalisté zjistili, šestatřicetiletý jednatel a výkonný ředitel známé společnosti E… s.r.o. měl sjednat a řídit obchodní spolupráci s účelově zřízenou společností E W…, jejímž jednatelem a majitelem byl druhý obviněný – šestačtyřicetiletý muž z Prahy. Ten za tuto společnost neodváděl DPH za uskutečněné obchody,“ říká mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Průběh byl vždy stejný. Reálně se zboží nakupovalo od polských prodejců a přímo směřovalo do skladů společnosti E... s. r. o. Následně bylo prodáváno za nižší ceny, než jsou pořizovací. Papírově ale byla elektronika dodávána prostřednictvím E W..., která se později stala „mrtvou“, patrně za účelem nelegální možnosti čerpání nadměrného odpočtu DPH.

Důmyslný plán se stal ještě méně transparentnější, to když se v letech 2014 až 2015 zapojili do obchodu další dva obvinění, jelikož bylo potřeba dostat do řetězce další dvě nastrčené společnosti. „Třetí obviněný – čtyřiačtyřicetiletý muž z Kladrubska – účelově vložil do obchodního řetězce společnost B… a to společně se čtvrtým obviněným – devětadvacetiletým mužem z Kladrubska. Do řetězce pak ještě vsunuli účelovou společnost La… a KR… Společnosti samozřejmě skrytě ovládali,“ doplňuje Matzner.

Cílem bylo neodvádět daň z přidané hodnoty. Cesta elektroniky nakonec nebyla tak náročná, jak se dle účetnictví zdálo. Podle kriminalistů totiž zboží rovnou mířilo z Polska do České republiky. Několik společností ještě navíc bylo převedeno na nekontaktní osoby z Bulharska. Pokud se potvrdí, že šlo opravdu o společnost Elektra PV a e-shop levneelektro.cz, skončí definitivně éra jednoho z nejoblíbenějších obchodů v České republice.

Foto Bramberka Nová

Štítky obchod, elektronika, Drbna.cz, Česko, Praha, Polsko, Bulharsko, daň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kriminalisté obvinili čtyři osoby v případu krácení daní známého obchodu s elektronikou  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.