Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vietnamec převážel potraviny neznámého původu. Odhalila to kontrola ve Strakonicích

Mořské plody, nebalené vepřové maso a vnitřnosti, nádoby s vepřovou krví, sušené vepřové uši a chrupavky a několik kusů poražené nekuchané drůbeže. To vše našli celníci s veterináři ve Strakonicích na ložné ploše auta při jeho kontrole. Vietnamci, který neměl doklady o původu více než šedesáti kilogramů potravin, hrozí pokuta až do výše padesáti milionů korun.

Společná kontrola Státní veterinární správy a Celního úřadu na silnici ve Strakonicích odhalila auto přepravující více než šedesát kilogramů živočišných produktů bez dokladů o jejich původu. Celníci s veterináři v ložném prostoru auta našli mořské plody, nebalené vepřové maso a vnitřnosti, nádoby s vepřovou krví, sušené vepřové uši a chrupavky a několik kusů poražené nekuchané drůbeže. 

„Vietnamec, který auto řídil, při kontrole uvedl, že zboží nakoupil v pražské tržnici Sapa, s tím, že jej veze do restaurace v Jihočeském kraji. Kromě jakýchkoliv dokladů o nabytí zboží nepředložil na vyzvání ani doklad o registraci přepravce živočišných produktů, jak ukládá legislativa,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy České republiky Petr Vorlíček.

Protože potraviny neznámého původu představují potenciální nebezpečí pro spotřebitele, zakázali veterinární inspektoři v souladu se zákonem o potravinách, na místě jejich uvedení na trh a nařídili neškodnou likvidaci zásilky v asanačním podniku na náklady kontrolovaného.

„Aby bylo zabráněno zneužití produktů, úřední veterinární lékaři zboží na místě znehodnotili rozřezáním a obarvením. S kontrolovaným bude zahájeno správní řízení o pokutě,“ dodal Vorlíček, podle kterého se sankce může podle zákona o potravinách vyšplhat až padesát milionů korun.


Aby bylo zabráněno zneužití produktů, úřední veterinární lékaři zboží na místě znehodnotili rozřezáním a obarvením.

Autoři | Foto svscr.cz

Štítky celník, veterinář, potravina, původ, jídlo, Strakonice, veterinární lékař, Státní veterinární správa České republiky, Sapa, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vietnamec převážel potraviny neznámého původu. Odhalila to kontrola ve Strakonicích  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.