Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kvůli podvodu při stavbě fotovoltaické elektrárny Ševětín chce policie obvinit pět lidí

Za údajný stomilionový podvod při stavbě solární elektrárny Ševětín na Českobudějovicku chce policie obžalovat pět lidí. Podle informací Radiožurnálu by mělo jít o tři lidi z dodavatelských firem a dva tehdejší manažery ČEZu. Informace potvrdila pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Návrh policie nyní přezkoumá státní zástupce. „S ohledem na závažný charakter této trestné činnosti a její rozsah lze očekávat rozhodnutí státního zástupce řádově v měsících,“ uvedla Bradáčová.

Elektrárna Ševětín je třetí největší solární elektrárnou v zemi. Za 2,5 miliardy korun si ji v roce 2010 nechala na klíč postavit společnost ČEZ. Dodavateli stavby měli být olomoucká společnost IES Recycling a pražská firma Mapro.

Podle původního obvinění policie si dodavatelé nechali od ČEZ za 100 milionů korun s DPH proplatit takzvané vícepráce. Ty ale podle vyšetřovatelů neexistovaly, případně šlo v některých případech jen o náhradu za neuhrazené pokuty za zpoždění stavby a nemělo se tedy za ně nic platit.

V celém případu měli být podle dřívějších informací Radiožurnálu obvinění Milan Bednář a Radek Machačka z Mapra a Renáta Přikrylová z IES Recycling. Zbývající dva stíhaní mají být tehdejší manažeři ČEZ.

Právní zástupce Bednáře a Machačky Oldřich Chudoba ale považuje návrh na obžalobu za absurdní. „Bylo totiž prokázáno, že fiktivní práce nebyly fiktivní, byly skutečně vykonány,“ řekl pro český rozhlas. Podezření policie, že na některých protokolech o odvedené práci byly zfalšované podpisy, vyvrátili znalecké posudky, včetně posudku od kriminalistického ústavu. 

I podle další obviněné Renáty Přikrylové jsou obvinění neoprávněná. „Pokud i přes tuto skutečnost policie hodlá na této mylné konstrukci trvat, svědčí to podle mého názoru o naprostém nedostatku sebereflexe. I orgány činné v trestním řízení by měly být schopny uznat, že se mýlily,“ napsala Rozhlasu Přikrylová.

Společnost ČEZ ani dva obvinění tehdejší manažeři se k případu nechtějí vyjadřovat.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky podvod, policie, vyšetřování, Ševětín, ČEZ, Lenka Bradáčová, státní zástupce, Český rozhlas 1 Radiožurnál, okres České Budějovice, IES RECYCLING, a.s., Oldřich Chudoba

Kvůli podvodu při stavbě fotovoltaické elektrárny Ševětín chce policie obvinit pět lidí  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.