Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Dušičky jsou šancí pro zloděje, na hřbitovech budou policisté

S blížícím se obdobím Dušiček stoupá počet krádeží na hřbitovech. Lidé by si měli své věci brát raději všude s sebou - třeba i když půjdou jen pro vodu. Lákadlem pro zloděje jsou většinou výzdoby, které se dají zpeněžit. Obezřetní by měli být i v případě svých aut.

Dušičky, neboli památka zesnulých - kromě svátku mrtvých evidentně i velká příležitost pro zloděje. Obcházejí hroby a kradou z nich výzdobu. Kovové části pak končí ve sběrnách surovin, to ostatní mnohdy na jiném hrobě.

Bohužel jedním z míst, kde se výzdoba krade ve velkém je i českobudějovický hřbitov, kde se čím dál častěji setkávají se zloději, kteří jsou hlavně mezi pozůstalými. Z hrobů nejčastěji mizí svíčky, věnce i umělé květiny, sošky a další výzdoba, vše co lze snadno a rychle zpeněžit.

A právě proto se teď na hřbitovy zaměří i policisté. V nepravidelných intervalech je budou kontrolovat a jejich cílem bude odhalit všechny nenechavce, nebo případný vandalismus. Dohlížejí ale i na zaparkovaná vozidla návštěvníků - někteří z nich si totiž zřejmě stále myslí, že jim auto poslouží i jako trezor.

„Občanům doporučujeme, aby si své hroby vyfotografovali, neboť v případě krádeže nebo poškození hrobu bude pro policii mnohem jednodušší zadokumentovat původní stav hrobu. Zloději si totiž na hřbitovech dost často tipují osamělé osoby, které sledují, a ve chvíli, kdy jdou například pro vodu nebo vyhodit původní výzdobu do kontejneru, seberou jim odloženou tašku či kabelku a zmizí,“ popsala tisková mluvčí policie Hana Millerová.

Policisté bude ve velkém dohlížet i na dopravní situaci. V období od pátku 1.listopadu do neděle 3. listopadu proběhne napříč Jihočeským krajem dopravně bezpečnostní opatření  pod názvem „Dušičky“ s cílem snížit následky dopravních nehod v souvislosti se zvýšeným provozem na silnicích.  

Foto pcr.cz

Štítky Dušičky, krádeže, policie, hlídka, zloděj, hřbitov, krádež

Dušičky jsou šancí pro zloděje, na hřbitovech budou policisté  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.