Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Muž, který ve Vodňanech vraždil mačetou, dostal u soudu v Praze vyšší trest

Vrchní soud v Praze zpřísnil trest pro Lukáše Nováka, který mačetou zavraždil přítele své matky. Novák původně od českobudějovického soudu odcházel se sedmiletým trestem. Důvodem tak nízkého trestu bylo množství polehčujících okolností. S tím ale nesouhlasilo státní zastupitelství, které se proti výši trestu odvolalo. Novák od pražského soudu odešel s desetiletým trestem.

K brutální vraždě mačetou došlo v lednu letošního roku v chatce u Vodňan, kde probíhala oslava narozenin matky Nováka. Na oslavu přišel i druh oslavenkyně, která s ním ale měla spory. Nakonec v chatce zůstal jen Novák a druhý muž, oba se začali hádat.

Novák u soudu tvrdil, že si kvůli opilosti téměř nic nepamatuje. Ale vypovídal, že jako první zaútočil jeho protivník. Obžalovaný jej následně napadl mačetou, kterou ho zasáhl do zad a do hlavy. Napadený zemřel na místě. „Z důkazů vyplývá, že obžalovaný zaútočil na poškozeného a způsobil mu devastující zranění především v oblasti obličeje a krku,“ řekla v srpnu předsedkyně senátu českobudějovického soudu Olga Smrčková. Dodala, že Novák po činu odešel domů, aniž by se snažil přivolat pomoc.

Za vraždu mačetou u Vodňan má jít muž na sedm let do vězení

Českobudějovický soud poslal dnes Lukáše Nováka na sedm let do vězení za vraždu druha Novákovy matky. Tragédie se stala v lednu v chatce u Vodňan na Strakonicku. Útočník muže zabil mačetou. Čtyřiadvacetiletý obžalovaný se k činu přiznal a sám se...

Podle Novákovy výpovědi zavražděný muž svou partnerku týral a podobně se choval i k jejím dětem. Novák připustil, že měl potíže s marihuanou, kterou užil i v den tragédie. Podle Smrčkové Novák v rodině působil jako hlava rodiny a snažil se starat o její členy a tlumit výpady druha své matky. „Soud má za to, že k nápravě bude stačit nižší trest. Není nijak narušenou osobou,“ uvedla.

Novákovi u soudu přilepšilo i to, že spolupracoval s policií, k činu se doznal a projevil upřímnou lítost.

S nižším trestem ale nesouhlasilo státní zastupitelství, které se odvolalo. Předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička se s námitkami žalobkyně ztotožnil. „Dali jsme plně za pravdu argumentům, které uvedla státní zástupkyně,“ vysvětlil, proč trest pro Nováka zpřísnil. Novák od pražského soudu odešel s desetiletým trestem. Rozsudek je pravomocný.

Autoři | Foto Jan Pešek

Štítky vražda soud, Strakonicko, mačeta, trest, Vodňany, Praha, Vrchní soud v Praze, Olga Smrčková

Muž, který ve Vodňanech vraždil mačetou, dostal u soudu v Praze vyšší trest  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.